Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt vårdteam ska styra patienterna rätt

GÄVLEEtt nybildat team med läkare, sjuksköterska och arbetsterapeut ska i sommar se till att vårdplatserna på länssjukhuset utnyttjas på bästa sätt.

Inkommande patienter ska styras till rätt vårdavdelning från början så att omflyttningar i efterhand undviks.
Det så kallade kooordinatorteamet är en utveckling av en liknande funktion som funnits tidigare somrar.
Då har det varit en sjuksköterska som ensam fungerat som vårdplatskoordinator. Sjukhusledning och fackliga organisationer har gemensamt diskuterat sig fram till den utökade modell som ska gälla i år.

Spridning av patienterna
Tanken med funktionen är att sprida inkommande patienter så jämnt över sjukhuset som möjligt så att det inte uppstår överbeläggning på en avdelning medan en annan har tomma platser.
Inkommande patienter ska redan på akuten bedömas av en internmedicinsk specialistläkare. Han kan se till att patienten får rätt omhändertagande redan från början.
- Eftersom det är erfarna specialistläkare som ska ingå i teamet kan de göra andra bedömningar än till exempel AT-läkare kan. Vi tror att inläggningar i vissa fall kan undvikas. På det sättet minskar trycket på vårdplatserna, säger Ingela Kofoed Pedersen, vårdutvecklingschef.
Koordinatorsteamet ska ha regelbundna träffar med chefer på sjukhuset och representanter för primärvård och kommuner för att fortlöpande diskutera vårdplatsläget.
BJÖRN HANÉRUS