Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyttig promenad i mörker

GÄVLE
Hjälp. Hjälp, säger Emma Nordebo.
Hon är landskapsarkitekt på tekniska kontoret och har med ögonbindel och käpp kommit ur kurs på väg över Timmermansgatan.

Annons
Arbetskamraten Angelica Persson, trafikingenjör, dirigerar henne rätt igen och de kan fortsätta mot Södermalmstorg.
I går bjöd Synskadades riskförbunds, SRF:s, Gävleförening in politiker och tjänstemän till en så kallad mörkerpromenad och diskussion kring synskadades situation. Det är första gången som de har det i Gävle berättar Sören Norman, ordförande i SRF Gävle, även om de uppmärksammat Vita käppens dag tidigare. Däremot har han lett mörkerpromenader för blivande landskapsarkitekter i Uppsala och bussförare i Borlänge. SRF strävar efter en utemiljö där alla kan ta sig fram.

"Viktigt med kontakt"
Kent Lövgren, fp, oppositionsråd och ledamot i handikapprådet är den enda av de inbjudna politikerna som dykt upp.
Han tycker att det är viktigt att hålla kontakt med föreningarna för att sätta sig in i medlemmarnas situation säger han. Tekniska nämndens politiker hade möte och skulle komma en annan dag.
Sedan är det dags att trä på ögonbindeln utanför Tullbomsgården och bege sig åstad mot Södermalmstorg. Trottoarkanter, cyklar parkerade vid husväggen, utskjutande trappor, bilar, skyltar och riktningen hör till sådant som ska klaras av med andra sinnen än synen. Marschaller, uteserveringar utan inhägnad och snö slapp alla den här dagen.
- Angelica, du måste tala om vart jag ska.
- Där var en trottoarkant.
- Var är huset? Det ska vara ett till höger.
- Här är ett kritiskt moment. När du hör trafiken vet du att du är på väg åt rätt håll, instruerar SRF:s Lars Wiktorén korsandet av cykelbanan mot busskuren.
Väl framme vid Södermalmstorg är det dags att byta.
- Jag har ingen ledhörsel alls, den får jag träna upp, säger Emma Nordebo sedan hon tagit av bindeln.
- Det är jättenyttigt att få en inblick i hur det kan vara, säger Angelica Persson som står i tur att ta på den.
De tror båda två att de har nytta av övningen i sitt planeringsarbete på tekniska kontoret.

ANNA BAGGE