Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyttiga nässlor

Den första söndagen i maj firar vi Nässlans dag. Men varför bry sig om detta otäcka ogräs? Jo, därför att nässlor är supernyttiga och kan användas till nästan vad som helst.

Brännässla heter Urtica dioica på latin. Urtica betyder bränna eller sveda. Och bränns gör de riktigt rejält eftersom nässlan har fina hårstrån överallt utom på bladens ovansida. Det kan vara bra att veta om du tänker plocka nässlor utan handskar. Men skulle det börjat brännas på huden så har nässlan lyckats spruta in ett gift som liknar myrsyra. Torkad och kokad bränns inte nässlan alls.

Det sägs att en tesked nässelpulver täcker dagsbehovet av c-vitamin men nässlan innehåller också järn och flera olika mineraler. Nässlor ska vara inflammationshämmande, avgiftande, bra vid förstoppning, mot reumatism och eksem, urindrivande och sänker blodsockernivån.

Särskilt bra ska nässlor vara för håret, speciellt roten. Nässelvatten i håret ger glans, förhindrar mjäll och håravfall.​ Men nässlan går också att använda till massor av annat till exempel i matlagningen, att göra te av och som ansiktsmask. Det går också att göra papper, garn och tyg.

Så hur tar man då tillvara dessa nyttiga blad? Det finns olika sätt. Ett är att förvälla dem. Skölj och rensa innan du lägger nässlorna i ett par liter vatten och ett par matskedar salt. Koka i fem-tio minuter. Sila och krama ur vattnet. Ett annat sätt är att torka bladen. Det kan du göra på bakplåtspapper i ugnen på 50 grader i några timmar eller på ett tyg ute i solen. Använder du solmetoden så tar det några dagar. Nässlorna bör vändas då och då men när de är torra och frasiga är de klara.

Frys in de förvällda nässlorna och förvara de torkade i lufttät burk eller mixa dem till ett pulver.

Då är det bara att ta på handskarna och hämta in en knippe nässlor. Förvandla sen den hatade nässland till något gott. Här kommer några recept.

Nässelvatten som gödsel

Nässelvatten är rikt på kväve och kisel vilket gör växterna motståndskraftiga mot svampsjukdomar.

Lägg nässlorna i en hink. Täck med vatten. Låt stå ungefär en vecka. Blandningen stinker men luktar mindre om du rör om i blandningen då och då. Sila bort växtdelarna eller låt dem ligga kvar och fyll på med nya nässlor. Eller lägg nässlorna i ett nät så slipper du sila.

Späd ut med tio delar vatten. Vattna med måtta, max en gång i veckan.

Du kan också smula sönder torkade nässlor och ha i vattenkannan.

Ansiktsmask för torr hy

  1/2 msk torkade nässlor

  1 msk majsmjöl

  1 msk fet grädde

  1 msk nässelsaft

  1 tsk honung

Blanda alla ingredienser till en tjock välling/smet och bred sedan ut den över ditt rengjorda ansikte, utom runt ögonen.

Låt masken vara ca 15 minuter. Den här masken förblir fuktig.

Skölj sedan försiktigt bort masken med ljummet vatten.

Allra bäst njuter du av din ansiktsmask om du ligger ner med fötterna på en kudde under tiden. Din hy känns ljuvligt mjuk efter behandlingen.

 

Nässelsoppa på späda skott

200 gram späda brännässelskott

1 liter vatten

1 finhackad gul lök

2 finhackade

vitlöksklyftor

30 gram smör

2 msk vetemjöl

2 msk grädde

salt och peppar

Skölj brännässlorna. Förväll dem kort tid i kokande vatten. Sila av och spara kokvattnet.

Finhacka nässlorna, fräs lök och vitlök och rör ut med kokvattnet och de hackade nässlorna.

Salta och peppra efter behag. Det är gott att krydda soppan med lite muskot.

Låt soppan koka upp och smaka av med lite grädde.

Serveras med ett gott bröd och gärna lite finhackat ägg i.

Den här soppan är en riktig vitaminkick på våren.

 

Avkok för hårväxten

50 gram torkade rötter

1 liter vatten

Koka rötterna i vatten i ca 15 minuter. Sila sedan och filtrera.

Massera in nässelvattnet i hårbotten dagligen för bästa resultat. Stimulerar hårväxten.

Fotnot: Sällskapet Nellorna är en liten skara entusiaster som vill höja nässlans status från ogräs till kulturväxt. Förra året kom de ut med boken Brännässla: en älskad kulturväxt, på Bobilds förlag.