Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oanständigt att låta huset förfalla

GÄVLE- Anders Högbergs strategi har varit att driva fram en rivning.

Det säger Bengt Turner, en av grannarna till den Klintbergska gården. Han är professor på institutionen för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet.
Han är inte ensam bland grannarna om att vara mycket kritisk till att bygg- och miljönämnden nu gett klartecken till rivning av Klintbergska gården. Huset, som är från 1700-talet, har i flera år stått och förfallit men anses ha ett oersättligt kulturellt värde.
-Jag gillar inte att det förfars, det fina som är där. Det tycker jag både som granne och som företrädare för Gavlegårdarna, säger Jan Hugg, vd för Gavlegårdarna.
Ägaren vill att den stora byggnaden rivs och ersätts av fyra småhus. Det skulle ge fler bostäder i centrala Gävle, men det argumentet biter inte på Jan Hugg.
-Det är ju så pass marginellt, så det borde fått stå tillbaka för de kulturella värdena, säger han.

Skuldbelägger
Bengt Turner går längre i sin kritik.
-Husen här borde ha byggnadsminnesförklarats och skyddats för länge sen. Det är oanständigt att låta ett av stadens mest kulturellt intressanta hus stå och förfalla, säger han.
Han skuldbelägger både kommunen och husets ägare.
-Kommunen kan faktiskt via vitesföreläggande kräva att småhusägare underhåller sina hus, säger han.
Något Bengt Turner anser skulle ha gjorts i det här fallet.
-Han har genom att låta fönstren stå öppna på vintern, och låta värmepumpen gå sönder utan åtgärd låtit huset förfalla. Dessutom har han låtit riva ut och sålt väggpanel och golvplankor ur huset, säger han.
Han tycker att stadsdelens karaktär skulle förstöras om tomten bebyggdes med småhus. Det håller dock inte Brynässpelaren Tommy Sjödin, som också bor granne med Klintbergska gården, med om.
-Folk vill ju bo här. Lite grannar och lite liv stör ju inte mej. Som jag ser byggnaden nu måste den rivas. Vill man bevara det ska man bygga ett nytt likadant hus i så fall, säger han.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 30
magnus.lundquist_gd.se