Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obama-anda i Gävleborg

Kunde Barack Obama kan landstinget i Gävleborg. Finanslandstingsrådet Ann Margret Knapp, S, vill se mer av uppkavlade ärmar och ”yes we can-anda” för att möta krisen. Men oppositionen är inte imponerad.

Den tilltagande ekonomiska krisen hängde som ett tungt moln över landstingsfullmäktige i Gävleborg under tisdagens ekonomiska debatt i Bollnäs folkhögskola.

Årets två budgetar – såväl originalet som den reviderade upplagan – har kraschat till följd av minskade skatteintäkter. För att få ihop nästa års budget fattas drygt 150 miljoner kronor, pengar som det i dag är högst oklart var de ska hittas. Det mesta lutar åt en ny skattehöjning.

Trots denna dystra inramning fördes debatten i en avspänd atmosfär. S-C-MP-majoriteten hade ett för dagen försonligt tonfall. De sakpolitiska skillnaderna mellan blocken är så små att det borde finnas utrymme för ökat samarbete, ansåg bland andra landstingsrådet Tommy Berger, S, dock utan att få någon större respons från oppositionshåll.

Flera av ledamöterna vågade kosta på sig diverse spirituella utsvävningar. Någon citerade Shakespeare, en annan Samuel Beckett. Finanslandstingsrådet Ann Margret Knapp, S, gjorde en ”Obama” och uppmanade alla - politiker, medarbetare, medborgare, patienter - att ta till sig USA-presidentens budskap om att ”kavla upp ärmarna”.

Ska landstinget ha en chans att ta sig genom krisen måste alla jobba tillsammans i en ”yes we can-anda”, enligt Knapp.

Moderaternas oppositionsråd Patrik Stenvard kontrade snabbt med att påpeka att Ann Margret Knapp glömt en viktig del i Obamas valretorik, ”change”.

– Det skulle verkligen behövas en förändring av landstingspolitiken i Gävleborg.

Han gav ett kraftigt underbetyg åt den politik S-C-MP-koalitionen bedrivit hittills.

– Att lägga en budget som inte håller i ens en månad måste vara rekord i ekonomisk misskötsel, sade han.

Den borgerliga oppositionen vill inför nästa år skära ned på bland annat kulturverksamheten för att på det sättet få loss mer pengar till sjukvård.

– I dag sponsrar landstinget varje besök på Folkteatern med 1 300 kronor. Vi tycker att vuxna som utnyttjar kultur kan betala mer själva, sade Patrik Stenvard.

Denna inriktning vann inget gehör hos övriga partier. Vänsterpartiets oppositionsråd Alf Norberg ansåg att förslaget skulle innebära ett ”dråpslag mot livskvalitet och glädje” i länet.

Han tyckte att landstingsledningen redan nu skulle ”tala klartext” om att det behövs en skattehöjning på 40-50 öre inför nästa år.

– Alla vet att det är där vi hamnar, sa Alf Norberg.