Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obama - kapitalisten?

De här unga presidenterna med fruar och små barn; eleganta och välutbildade och vi drömmer sagan om dem inte bara som politiska representanter utan också som de vällyckade.

USA måste lämna rassegregationen som var förra århundradets kännetecken bakom sig och bara en svart president kan överbevisa publiken med uttalanden som vi måste inleda en nationell dialog om rasfrågan och ras spelar ingen roll.

Obama som president ger oss bilden av ett jämlikare USA vilken är falsk, USA är mer ojämlikt än någonsin. Den nyliberala politiken har strävat efter legitimering av eliten till något särskilt genom integrering av kulturellt marginaliserade grupper på bekostnad av ekonomisk jämlikhet och makt varför man inte rör vid den primära mekanismen för exkludering, nämligen rikedom.

I ett land där den samhälleliga målsättningen byggd på social likhet baserad på proportionellt deltagande utifrån ras och kön i en mångfaldigad elit är en svart president det mest genomtänkta draget av alla.

Obamafamiljen som nu gör politik av sina personer är del av denna elit. Michelle Obamas biografi fylls med annat än presidenthustru för att få till en bok om en 45-åring i ett USA där kapitalismen lutar sig tillbaka på medborgarrättsrörelsen, kvinnorörelsen och homorörelsen som visar sig fullt kompatibla med kapitalismen.