Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obegripligt att någon tar dem på allvar

Sture Åström skriver i sin insändare 1/7 att det inte finns några fakta som talar för koldioxidens inverkan på klimatet, ”bara gissningar som kallas hypoteser, datorsimuleringar eller klimatmodeller. På dem bygger myten om klimathotet."

Det är sant att all vetenskap handlar om hypoteser och modeller av verkligheten men de är knappast byggda på gissningar. Det finns tiotusentals vetenskapliga artiklar inom klimatforskningen med verkliga observationer och teoretiska förklaringar som stödjer dessa ”gissningar” och modeller. Sture Åström kanske skulle kunna nämna någon vetenskaplig organisation som inte står bakom dem?

Sanningen är att Sture Åström och det nätverk han företräder, inte ens har en förklaringsmodell, ingen hypotes och inga data som passar in med alla observationer.

De väljer att plocka ut enstaka händelser hämtade från googlesökningar och diverse bloggar som stöd för sina påståenden. När felaktigheterna motbevisas flyttar de bara målstolparna och upprepar samma sak med andra ordval.

Det är sorgligt att se sådana personer anklaga andra för att komma med gissningar och syssla med mytbildning, när allt de själva ägnar sig åt är önsketänkande och ignorering av det som inte passar in i. Det är obegripligt att någon fortfarande kan ta dem på allvar.

Maths Nilsson

kemist och författare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare