Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obehagliga små steg i avhumaniseringen

Öppet brev till länets riksdagsledamöter, ordförandena för kommunstyrelser samt kommunchefer i Gävleborgs kommuner, till regionstyrelsen ordförande Eva Lindberg samt regiondirektör Johan Färnstrand och till landshövding Per Bill.

Under de senaste veckorna har opinionen växt mot deportering av 894 människor som bott i vårt län i många fall i över två år och fått en begynnande trygghet som de aldrig tidigare i sina liv upplevt. Det är en nödvändig rationalisering har vi fått höra från Migrationsverkets företrädare.

På Migrationsverket egen hemsida står ”avsätter Migrationsverket alltid tid för att kommunicera med berörda /.../. inleder myndigheten alltid en avveckling med en analys av den sökandes individuella behov”.

Men den krassa verkligheten är oceaner bort. På Njutångersgården i Hudiksvalls kommun fick de boende i ett brev på svenska besked om flytt om två månader. I den bifogade översättningen stod det om två dagar – panik utbröt men det fanns ingen personal från Migrationsverket på plats för att klargöra.

På Förintelsens minnesdag gjorde Christina Busck i Hälsingetidningar en jämförelse under rubriken ”Många små steg...” om Hédi Fried – en överlevare från Förintelsen som vigt sitt liv att bekämpa främlingsfientlighet och rasism. Hédis familj fick 1944 besked att det ghetto de bodde i Rumänien skulle tömmas. De fick ta 20 kilo med sig och inget besked om till vilket annat arbetsläger de skulle.

I Sverige får traumatiserade människor som inte har annat än flykt bakom sig besked att 25 kilo – inte mer – är tillåtet och att de kommer att förflyttas om två månader eller två dagar, oklart vilket och platsen är okänd.

De små små stegen i en avhumanisering känns obehagliga. För ensamkommande ungdomar som bott ett par år i HVB-hem inom vår region har flyttningarna redan börjat. Den ena veckan till Kiruna för att i nästa vecka vara Boden eller Göteborg. En pojke fick besked en eftermiddag med tågbiljett till Göteborg utskriven klockan 02 kommande natt – tolv timmars varsel!

Sverige har tagit steget att göra FN:s barnkonvention till lag. Den innebär att i varje beslut skall konsekvenserna för barnen vägas in. Det är uppenbart att FN:s barnkonvention inte har beaktats i det beslut som skett för 894 människor i vårt län.

I Hälsingemedia vädjar klass 8 i en högstadieskola i Hudiksvall för sin klasskompis Montazar, 15 år gammal. De berättar att Montazar i sitt 15-åriga liv bott i sju länder och i Sverige redan i fem olika städer.

Gävleborgs företrädare: 824 människor är en bråkdel av invånarna i vårt län. Markera och föregå med gott exempel – visa att i vårt län respekterar vi människors verklighet och FN:s barnkonvention.

Vi vägrar låta våra invånare deporteras som kollin! Det är en liten ekonomisk investering men en oändligt stor mänsklig investering att betala för Migrationsverkets merkostnader för fortsätt boende i Gävleborg. Föregå med gott exempel – bryt den avhumanisering som sedan ett par år rått i vårt land!

Margareta Sidenvall

ordförande för Hudiksvall-Nordanstigs Asylkommitté och regionpolitiker, KD, i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel