Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

...och 400 tas ut i Sandviken

SANDVIKEN
Kommunal gör sig redo för strejk i Sandviken.
Händer ingenting under helgen lägger 400 personer ner arbetet på måndag.

Annons
Kommunen drabbas dock relativt lindrigt, till exempel kommer städning och renhållning att skötas som vanligt.
Däremot får skoleleverna klara sig utan skolmat, även Särskolans elever, något som upprört rektor Kersti Cederstam.
Hon trodde att all särskoleverksamhet var undantagen i konflikten.
- Men sista budet är att Kommunal sagt nej till skolmat för särskolan. Jag har pratat med särskolan i andra kommuner som tycker det är konstigt.
Hon har nu skickat ut brev till alla föräldrar att de måste skicka med sina barn matsäck nästa vecka. Hon hoppas dock att särskolan ska få dispens, Kersti Cederstam skickar in ansökan under fredagen.
- Med facit i hand skulle jag ha ansökt tidigare men jag trodde inte att det skulle bli så här.
Det kan bli krångligt för en del elever.
- Framförallt för de barn som är multihandikappade.
För de äldre som är beroende av mat från centralköket blir det ingen skillnad. Den verksamheten är helt undantagen från strejken.
Att Sandvikens kommun överhuvudtaget drabbas lindrigt har flera orsaker. Dels är vården och den sociala omsorgen helt undantagna, dels sköts städning, parkarbete och vaktmästeri i Sandviken till stor del av Sandvikenhus. De anställda där tillhör Kommunal men bolaget är knutet till Fastigo, inte till Kommunförbundet som ju är det förbund som Kommunal är i konflikt med.
Sandvikens förskolor drabbas också relativt lindrigt eftersom kommunen har en ovanligt stor andel förskollärare som inte berörs av strejken inom barnomsorgen.
KARIN BERGKVIST