Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

...och allt färre går simskola

GÄVLE
I somras deltog 200 barn från Gävle i simskolan. Året innan hade kurserna 600 deltagare.

Annons
- Att så få gick i sommarsimskolan beror på de ökade priserna, tror Catharina Almlöf, ordförande för livräddningssällskapet, SLS, i Gävleborg.

Gav besparing
I januari i år beslutade kultur- och fritidsnämnden i Gävle att lägga ned sommarsimskolan. Det gav en besparing på 190 000 kronor.
I stället tog livräddningssällskapet och Gävle simsällskap över. Föreningarna blev dock tvungna att anställa simlärare och dessutom hyra in sig på Fjärran Höjder och Valbobadet. Det gjorde att kostnaderna för simskolorna drog iväg.
Året innan, när kommunen höll i undervisningen, kostade en treveckorskurs omkring 250 kronor. När föreningarna tog över tvingades man höja priset till 600 kronor för att få det att gå runt.
Det visade sig snabbt på antalet deltagare. Nu har föreningarna gjort en sammanställning som visar att antalet deltagande barn minskade drastiskt.
- Om det är två barn i en familj som ska gå i sommarsimskola är det 1 200 kronor. Det är mycket pengar för många familjer.

Inlett samtal
Livräddningssällskapet har nu inlett samtal med kultur- och fritidsnämnden. Förhoppningen är att man ska kunna samarbeta i framtiden för att fler barn ska gå i simskola nästa sommar. Catharina Almlöf hoppas att priserna ska kunna sänkas om kommunen bidrar till hyran av simhallarna. Dessutom söker man sponsring.
- Sommarsimskolan har ju så stor betydelse. Det handlar om att ha en trygg kommun.
KARIN BERGKVIST