Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

... och här är mannen som ska göra historien verklig

Annons

JJ Abrams har aldrig varit ett ”Star Trek”-fan. Nu är det hans ansvar att se till att den legendariska men kantstötta rymdsaga får en nytändning.

– Det hade varit enklare att inte göra den här filmen, säger han.

”Star Trek” har varit uträknat många gånger, men när den senaste tv-serien ”Enterprise” lades ner 2005 trodde många att det var över på riktigt. ”Star Trek” var föråldrat och de ”trekkies” som fanns för nördiga och få. Men nästan på dagen fyra år efter att det sista tv-avsnittet sändes är nu ”Star Trek” tillbaka, större än någonsin.

– Jag ber för att publiken ska gilla det här. Jag vet ju att filmbolaget främst ser filmen som en chans att tjäna pengar, men för mig betyder den något annat, jag älskar karaktärerna och historien, säger regissören JJ Abrams på plats i Paris för en europeisk pressdag inför premiären.

Att 42-årige Abrams, som tidigare skapat tv-serierna ”Felicity”, ”Alias” och ”Lost” och med blott ”MI:3” på sin långfilmslista skulle regissera var långt ifrån självklart.

– Jag fick först en fråga om att producera och skriva manus. Eftersom jag aldrig varit ett fan kändes det intressant, jag ville utveckla en ”Star Trek”-film som även jag skulle vilja se. När manuset var klart visade jag det för min fru och Steven Spielberg. Båda sa ”DU borde regissera det här”.

Den ursprungliga ”Star Trek”-serien hade premiär 1966. Med ytterligare fem tv-serier och tio långfilmer i bagaget ansåg Abrams att det behövdes en nystart. Vi får därför se originalseriens karaktärer som unga, filmen inleds till och med den blivande kapten Kirks födelse.

– En del dogmatiska fans blir säkert arga, det är ju nya skådisar i rollerna, men jag vet inte riktigt hur jag skulle kunnat göra dem nöjda. Men ”Star Treks” grundtes är ju att framsteg sker genom samarbete och ett öppet sinne, så jag hoppas att fansen delar den inställningen, säger JJ Abrams.

En eftergift har han dock gjort – Leonard Nimoy dyker upp i en mindre roll som den gamle Spock.

– Fansen behövde en brygga till något de kände till, och eftersom Kirk dog i ”Generations” (sjunde långfilmen, red anm) så var det upp till Spock. Leonard vägrade dock säga ja innan han läst manuset, så vi skrev på chans. Hade han sagt nej hade vi varit körda.

Är det svårt att göra en film där det finns så mycket historiskt bagage?

– Både och. Om det man gör blir dåligt så hjälper det inte att ha namnet ”Star trek” i titeln, särskilt inte i länder där fenomenet aldrig har varit särskilt stort. Och alla trodde ju att konceptet var dött nu, så det var en stor utmaning. Det hade varit enklare för mig att inte göra den här filmen.