Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Och här blir det bara fritid av alltihopa...

Jaha, nu hängs de av, de vackra industrimiljöerna, som stöpta för kultur. Först Gasklockorna och nu Verket i Forsbacka.

I ett mail undertecknat Lars-Göran Ståhl, tydligen ordförande i Forsbacka Bruks stiftelse, är sommarsatsningarna i Verket, lyssna här: Py Bäckman, guidade turer & Carl Larssonutställning.

Man ramlar nästan av evenemangsstolen i pur förskräckelse.

Py Bäckman, finns hon? Guidade turer, varför det? Carl Larssonutställning, för vilken gång i ordningen?

Och som om det inte fanns någon hejd på initiativ(o)förmågan slår man också till med en verktygsutställning och, i mitten av augusti, ”Hjul av stål” (!) som stavas raggarcruising på bruket med ”en tvättäkta Rockabillykonsert på Laduholmen”.

Det är nu jag för säkerhets skulle måste säga att jag verkligen inte har något emot gamla verktyg (de kan vara obeskrivligt vackra) inte heller raggare (även om jag prefererar knuttar).

Så är det lite gäck han försöker driva med oss, stiftelsens Ståhl? Nej, utan idé och sammanhållande kraft och definitivt nån kultur värd namnet kommer Verket att invaderas, inflammeras av ”fritid”, hejig musik och kanottrivsel.

Och Jonas Kjellgrens skulpturhund (”Var är husse”) kommer att fortsätta att titta förgäves på sin gräsflotte...

Var tog den ivrige Peter Sundquist vägen? Han som till Verket tog de främsta curatorerna och konstnärerna, och bland dem till och med graffitimålarna (ok, då kan man inte vara rädd om sitt rykte...)

Var är de naturliga kultur- och utställningsmiljöer vi pratade om, inneboende och upprustade scener som skapta för något sommarbeständigt?

Var fan är konstnärerna???

Märk väl, ”förutom sommarens program” – vilket program?! – ”finns servering, kanotuthyrning med mera”.

Och där har ni det, svart på vitt, för jag tror Lars-Göran Ståhl bara vill ha fritid.

Och fritid är inte kultur, långt ifrån samma sak.

Kultur OCH fritid, heter hans nämnd.

Det blir bara fritid av alltihopa.