Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

...och kommunen satsar på Havsfestival!

Fem moderater i Gävles kommunstyrelse,

om vad kommunledningen satsar och inte satsar på i vår kommun.

När vi hör att Gävle kommun ska satsa så tänker vi kanske på att nu ska det rustas i skolans lokaler eller att tekniska kontoret fått resurser för att bättra på vägar och gator. Optimisterna tänker kanske ska GIF äntligen få en ny arena uppe på Strömvallen.

Men så är det inte. Det är en Havsfestival som kommunledningen vill satsa på!

För oss innebär en ekonomi i god ordning att man också håller koll på utgifterna och vad man lägger pengarna på. Vi kanske till och med skulle kunna prata skattesänkning om man skalade bort allt onödigt som kommunen engagerar sig i. En ordentlig inventering över vad som kan tas bort bland de kommunala utgifterna borde göras! Observera att vi menar alla kommunens utgifter inte enbart de för vård-skola-omsorg som tycks vara den styrande majoritetens linje här i Gävle när det gäller sparande.

Varje krona som Gävleborna nu måste lägga på Havsfestivalen tas från de verksamheter som är en kommuns huvuduppgifter – service och stöd till kommuninvånarna. Pengar som läggs på Havsfestivalen tas från sponsring av andra verksamheter som ponnyklubb, GIF, Brynäs, Hille IF etc. Det kan tyckas vällovligt att kommunen ordnar en Havsfestival för sina medborgare, men problemet är att den ekonomiska risken är stor och kostnaderna måste betalas även av oss som inte kommer att besöka Festivalen! Anta att det blir dåligt väder, vad händer då?

För att spä på missmodet mot Havsfestivalen kan vi göra ett tillägg. När föreningen runt Briggen Gerda höll på med bygget, så tänkte de ordna en marinfestival inför Jungfruresan. Man räknade med att många fartyg skulle komma till Gävle och vara här 2-7 dagar. Föreningen ansökte då hos kommunen om ett bidrag på 40 000 kronor till lite utgifter runt det hela. För övrigt arbetade alla ideellt. Men kommunen sade nej!

Att ta hit ett antal skepp idag kostar mycket pengar och till det kommer löner med mera till ansvariga kommunala tjänstemän. Det man förr tyckte var ett löjligt påhitt för 40 000 kronor har idag blivit en enormt välordnad festival för kanske över en miljon kronor.

Det som gör hela den här saken riktigt olustigt är att kommunen konkurrerar med alla privata festarrangörer! Tyvärr tror vi inte att någon i den politiska ledningen förstår det. Därför är det bra att massmedia sätter luppen på den miljonrullning som sker när kommunen sprider skattepengar på sådant som inte tillhör det primära kommunala uppdraget!

Bättre vore att sänka skatten – åtminstone med 10 öre – bara som en symbolisk gest! När då Socialdemokraterna och deras kompisar går i taket och skriker om en oansvarig Allians, är det bara att hänvisa till det oansvariga slöseri som nu sker.

Hur har nu beslutet om en Havsfestival tagits? Jo, det har helt skett på kommunledningens uppdrag. Inget beslut i KS endast ett informationsärende där vi moderater sa klart NEJ till hela jippot och till kostnaden som vi förmodade kunde bli hög! Vad gäller destination Gävle har vi också sagt klart NEJ men vad hjälper det när Socialdemokrater, Vänsterpartister och Miljöpartister enhälligt säger JA!

Fem moderater i Gävles kommunstyrelse

Birgittha Bjerkén,

Inger KällgrenSawela

Gunilla de Maré

Ann Sophie Mattisson

Björn Frankson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel