Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Och vad är det här för plåtrör?

Nej, Gävles nya underjordiska papperskorg.

Sedan en dryg vecka sticker ett plåtrör upp i Kvarnparken intill Kvarnbron. Det är Gävles senaste tillskott på papperskorgsfronten. Det som slängs i den hamnar i en underjordisk behållare som rymmer 650 liter och töms med hjälp av en sug. Den ersätter en vanlig papperskorg på 60 liter som tidigare stod en bit bort efter cykelvägen.

– Den här papperskorgen är alltid överfull, förklarar Håkan Sellman, gatuingenjör på tekniska kontoret, placeringen.

I Stadsträdgården och Boulognern behöver papperskorgarna tömmas dagligen. Den här större modellen hoppas han ska räcka med att tömma en gång i veckan på sommaren och varannan vecka nu under vintern.

En underjordisk soptunna av större modell finns redan på Stortorget. Pär Ramberg är försäljningsansvarig i Sverige hos tillverkaren och bor intill parken. Han har sett skräpet och föreslog Håkan Sellman att prova med en underjordisk även där. Håkan Sellman tyckte att det var värt ett försök och har köpt två för 10 000 kronor styck. Funkar det bra ska de gräva ner den andra i Boulognern eller vid skejtparken på Alderholmen. Det kan också bli aktuellt att köpa in fler.