Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ockelbo dyrast - Älvkarleby billigast

GÄVLEEn hyresgäst i en normaltrea i Ockelbo betalar 3 000 kronor mer per år för vatten, el, fjärrvärme och sophämtning än hyresgästen i Sandviken.

Annons
Det är stora skillnader mellan taxorna i Gästrikland, men de har åtminstone en gemensam nämnare - de ökar kraftigt, framför allt kostnaden för el som på ett år har ökat med i genomsnitt 20 procent.
- Det här är inget som vi kan göra upp om vid förhandlingsbordet, men vi vill definitivt vara med och påverka. Taxorna är en tredjedel av månadshyran, säger Kjell Blomquist, ombudsman på hyresgästföreningen i Gävleborg.
Granskningen av taxor och avgifter i flerbostadshus görs varje år på uppdrag av hyresgästföreningen, de privata fastighetsägarna, HSB och de kommunala bostadsföretagens organisation, SABO. Kostnaden för sophämtning, vatten och avlopp, el och fjärrvärme jämförs i landets alla kommuner.

Älvkarleby lägst
Sandviken har den lägsta totalkostnaden av de fyra gästrikekommunerna men allra lägst i regionen ligger Älvkarleby. Förklaringen är framför allt det låga fjärrvärmepriset, ett av landets lägsta.
Det allra högsta fjärrvärmepriset i Gästrikland har Ockelbo, och enligt Kjell Blomquist är det hyresgästerna som nu får betala för felsatsningarna som gjordes när Ockelbo byggde sitt fjärrvärmeverk.
Skillnaderna är också stora när det gäller vatten- och avloppstaxan. Hyresgästerna i Hofors och Ockelbo betalar mer än dubbelt så mycket i VA-taxa som hyresgästerna i Gävle. Gävles taxa är en av de lägsta i landet, och det finns en historisk förklaring till det, enligt Kjell Blomquist.

Tvingades sänka taxan
För drygt tio år sedan tog hyresgästföreningen och en privatperson i Gävle strid mot Gävle kommun och fick rätt i statens VA-nämnd.
Kommunen hade tagit för hög VA-taxa och tvingades sänka avgifterna.
- Sedan dess är de kanske försiktigare än andra att höja taxan. Det finns kanske anledning att titta på de andra kommunerna, säger Kjell Blomquist.

Högre vinstkrav
Han oroas framför allt av de nya signalerna i flera kommuner, inte minst i Gävle, med högre vinstkrav på de kommunala bolagen. De kommunala bolagen ska dra in mer pengar till de fattiga kommunerna, och det kan gå ut över hyresgästerna, och fjärrvärmekunderna.
- Det finns en risk för att man höjer taxorna för att finansiera andra verksamheter.