Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ockelbo överlägset bäst i Sverige

Gävle producerar minst energi från vindkraft i Gästrikland. Mest producerar Ockelbo – i hela landet.

– Vi har väldigt gynnsamma förutsättningar, säger Magnus Jonsson, S, kommunalråd i Ockelbo.

Samtliga 290 kommuner i Sverige deltar i rankingen som grundar sig på hur mycket energi som produceras från vindkraftverk. Ockelbo toppar listan efter att vindkraftparkerna i både Lingbo och Jädraås invigts och kört i gång.

En effekt på totalt 246 000 kW producerade i kommunen när mätningen gjordes i slutet av juni. Faktum är att Ockelbo är tämligen överlägset när det gäller att leverera el från vindkraft.

Tvåa ligger Gotland med drygt 184 000 kW.

Att jämföra med Gästriklands sämsta kommun, Gävle, som bara producerar 600 kW.

Magnus Jonsson, kommunalråd i Ockelbo, är inte förvånad över den höga placeringen.

– Vi hade väldigt gynnsamma vindförhållanden när bolagen började leta efter platser där de kunde etablera vindkraftspark.

Byborna har också gjort sig kända för sin positiva attityd till att vindkraftverk byggs i kommunen.

– Jag tror att vi tagit ett stort ansvar till exempel när det gäller översiktsplaner. Parkerna är också etablerade på privat mark, det gör att invånarna kan gynnas av etableringarna, säger Magnus Jonsson.

Men han blundar inte heller för de negativa effekter vindkraftverken kan ha på naturen och boendet i kommunen.

– De har ju stor påverkan på en vacker natur. Vindkraftverken kan också komma för nära intill, både när det gäller fritidsboende och fast boende.

Ockelbo kan höja sig ytterligare i framtida rankingar. I somras skrev GD att ett vindkraftbolag, Englandsbaserade Platina Partners, fått tillstånd att bygga 85 vindkraftverk i Lingbo och grannkommunen Bollnäs.

– Men vi vill inte bygga för tätt. 70 vindkraftverk blir optimalt, sa bolagets Mikael Schoulz till GD.

Inger Schörling, MP, är ordförande i tekniska nämnden i Gävle. Hon anser att rakningen av enskilda kommuner inte säger så mycket om helheten.

– I stället borde man titta på hur mycket som produceras i hela länet. Gävle är med i ett samägt vindkraftbolag, Samkraft, som placerar vindkraftverken där förutsättningarna är mest gynnsamma, oavsett om det är i Gävle eller till exempel Sandviken. Vindkraftverken ska byggas där det blåser mest

Men hon medger att hon är bekymrad över att det finns så få vindkraftverk i Gävle.

– Jag tycker naturligtvis att vi borde ha fler, ute i havsbandet till exempel. Men det är så mycket man måste ta hänsyn till .

I 123 av Sveriges kommuner fanns ingen energi från vindkraft alls när mätningen gjordes.