Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut förorenat område i Ockelbo

När Naturvårdsverket rankar Sveriges värsta förorenade områden finns ett område i Gästrikland med på den mindre smickrande listan: Frankssons såg i Ockelbo.

Annons

På 23 tidigare industriområden i landet finns så akuta föroreningar att de riskerar att leda till skador på viktiga vattentäkter, värdefulla naturområden eller i värsta fall människor. Det slår Naturvårdsverket fast i sin lägesbeskrivning för regeringen 2010.

En av platserna finns utanför Ockelbo på området kring gamla Frankssons såg, där gifter finns kvar från träimpregneringen som utfördes för några decennier sedan. Det handlar om gifter som arsenik, koppar och krom och de har även spridit sig till den kommunägda marken intill, där det planerats för nya bostadsbyggen efter att en kostsam sanering genomförts.

Turerna kring hur saneringen ska gå till och i vilken omfattning är något som Gefle Dagblad rapporterat om flera gånger tidigare.

Rapporten från Naturvårdsverket innehåller också en lista på de tio områden som är mest prioriterade för sanering i varje län. I Gävleborg handlar det bland annat om dioxinförgiftade marker på tidigare Åsbyggeby sågverk i Valbo och runt före detta Robertsholmssågen i Hofors.

Mer läsning

Annons