Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla möblerna säljs på auktion

/
  • Tidens tand har knaprat en hel del på skylten.
  • Att möbelaffären är uppförd i olika etapper gjorde att auktionsförrättaren Kjell Engman förstod att ägaren varit en förmögen man.
  • Kjell Engman går husesyn och granskar de olika möblerna som ska klubbas bort.– Sådana här möbler kan inte produceras i dag av kostnadsskäl, säger han.
  • I den här stora villan bodde möbelbutikens ägare, Sven Grönberg. Även lösöret från villan ska klubbas bort i helgen.
  • Möblerna är av fabrikatet Krogenes möbler och är både tillverkade och målade för hand i Norge.

Samtliga föremål i den anrika butiken Grönbergs Möbler säljs på auktion nu i helgen. Allt enligt önskemål i ägarens testamente.

Annons

Sven Grönberg tog över butiken Grönbergs Möbler i Jädraås efter sin far som grundade rörelsen i början av 1900-talet. Fadern Axel Grönberg hade både tillverkat och sålt möbler på sin tid.

– Pappan gjorde även vävstolar och spinnrockar som han sålde, säger Benny Olsson, juristen som sköter om dödsboet och har en speciell relation till butiken:

– Här köpte jag min första soffa 1968.

I mitten av 80-talet slog Sven Grönberg igen affären, men lät möblerna stå kvar orörda.

Trots höga kostnader lät han värmen vara på för att allting skulle bevaras i gott skick.

Några år därefter skrev han i sitt testamente att möblerna skulle auktioneras ut när han gått bort.

Han avled i fjol och nu till helgen väntar en jättelik auktion när mängder av fordon, möbler och annat lösöre ska säljas till högstbjudande.

Auktionsförrättare Kjell Engman har åkt upp från Karlskrona med en flyttbil och ska vara en av två utropare på plats.

– Att få ett sådant här uppdrag är unikt, en hel butik med rariteter ska säljas. I normala fall är det lösöret i bostadshus som säljs under gårdsauktioner.

Han säger att han direkt när han såg möbelaffären förstod att ägaren varit en förmögen man.

– Byggnaden är uppförd i olika etapper och det betyder att den är byggd med egna medel. Om något är stort och enhetligt så handlar det ofta om lånade pengar.

Flera av föremålen är sällsynta exemplar av kända fabrikat. Kjell Engman blir närmast lyrisk när han börjar tala om de många exemplaren av Krogenes möbler som saluförs.

– De är gjorda och målade för hand i Norge. Jag har varit i kontakt med Krogenes möbler och fått höra att de slutade tillverka handgjorda möbler för 25 år sedan eftersom det krävde så mycket arbete och därför inte var lönsamt.

Butikens två våningar är proppade med föremål av alla de slag. Här finns rikt utskurna skåp, glas och kristaller.

Soffgrupper i skinn och tyg ska auktioneras bort, liksom fåtöljer, kökssoffor, bord, stolar och bokhyllor, bland annat i stilarna rokoko, allmoge och barock.

– Ägaren höll sig med höga krav på kvaliteten. Sådana här möbler kan inte produceras i dag av kostnadsskäl, säger Kjell Engman.

I byggnaden finns även ett par lagerlokaler som är smockfulla med möbler som ännu inte packats upp ur kartongerna.

I en egen avdelning såldes mattor, överkast och väggbonader.

– Titta så mycket ryamattor från 70-talet. De har åter blivit populära, säger Kjell Engman.

Här och där syns arbetsbänkar från den tid när möbler tillverkades och lagades i butiken.

Sven Grönberg bodde själv i en villa med sex rum och kök intill affären. Även lösöret därifrån klubbas bort på lördag och söndag.

Åtta garage finns på området . Bland annat innehåller de en Mercedes, en traktor med lastare och skotrar av märket Ockelbo 5000.

– De ska också säljas. Vi ska ha en utropare på båda sidor av byggnaden. Ändå är det osäkert om vi hinner sälja allt. Så mycket föremål rör det sig om, säger Kjell Engman.

Mer läsning

Annons