Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders och Anna-Lena måste lämna sitt paradis

/
  • Vestas vindkraftpark i Jädraås – sedd från Kungsberget.
  • Anders och Anna-Lena Attermark känner vemod över att lämna platsen där de tillbringat så mycket tid med sin familj.

Anders och Anna-Lena Attermark kan inte bo kvar när vindkraftparken byggs i Lingbo. Deras hus har blivit uppköpt av exploatören Bergvik Skog.
– Det känns vemodigt att behöva flytta, här samlas alltid familjen, säger paret.

Annons

Två byar försvinner från Lingbo när vindkraftverken byggs: Östra Fallåsen och Västra Fallåsen. Paret Attermark har bott i skogen i Västra Fallåsen i över 40 år.

Men deras hus ligger mitt emellan två planerade vindkraftparker. Ljudnivån från parkerna kommer att överstiga det tillåtna för att de ska kunna bo kvar.

Därför har de nu blivit utköpta av Bergvik skog.

Senast den sista juli 2014 ska de ha flyttat därifrån.

– De köper ut folk och betalar bra. Men det står inte i proportion till vad de tjänar på vindkraftbygget, säger Anders Attermark och fortsätter:

– Även om vi inte gått med på att sälja hade vi blivit tvungna att flytta. Vi vill inte vara kvar med alla nya vägar som byggts, all skog som försvunnit och med vindkraftverken i närheten. Vi flyttade hit en gång för att avskildheten var så tilltalande.

1969 fick paret hyra fastigheten av Kopparfors. När husen och tomten blev till salu slog de till direkt och köpte.

Huset är ett fritidshus där de vistats under långa perioder.

– Det här är vårt andningshål, vi har svampen här och skogen i närheten. Här samlas hela familjen varje jul och vi gör skidutflykter, säger Anna-Lena Attermark.

Maken Anders guidar runt i det 190 kvadratmeter stora huset som är målat i falurött och har vita knutar.

Han och Anna-Lena är båda kring 75 år. De har vuxna barn tillsammans. Barnen har kvar sina egna rum och bor där med sina respektive familjer vid besöken.

Utanför finns ett drygt 70 kvadratmeter stort annex som också fungerar som boningshus.

– Vi vet inte om de kommer att riva husen eller bara låta dem förfalla. Vi har lagt ned så mycket jobb på stället och här finns så mycket minnen, säger Anders Attermark.

Peter Svantesson jobbar för Bergvik Skog med ansvar för vindkraftverken. Han vill poängtera att skogsbolaget inte tvingar någon att flytta.

– Vi har en lagstiftning att följa och kan inte tvinga bort folk. I det här fallet har vi haft en diskussion och ömsesidigt kommit överens om att köpa fastigheten. Ja, nu är den såld till oss. Om paret inte gått med på att sälja hade vi fått ändra placeringen av verken, säger han.

Mer läsning

Annons