Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blixten dödade deras kor

/
  • Skyltarna på den höga stolpen i beteshagen varnar för den höga spänningen som kan förekomma vid åskoväder.
  • Marken i beteshagen blev strömförande när blixten slog ner i elledningen och gick ner i stolpen som är jordad med en kopparkabel.

För familjen Hedlund i Langberget norr om Ockelbo fick torsdagens åskoväder tragiska konsekvenser. Blixten slog ned och åtta av deras kor och kalvar dog direkt.

– Hade någon gått förbi hade den personen dött, säger jordbrukaren Per Hedlund.

Annons

I beteshagen har de tidigare så desperata råmandena från kor som letar efter sina kalvar, och kalvar som undrar var deras mammor tagit vägen, precis börjat tystna något. Den stickande lukten från de döda djuren som ligger uppradade på grusplanen bredvid och har börjat svälla letar sig hela vägen upp till familjen Hedlunds hus.

– Det som har hänt är riktigt hjärtskärande, och på grund av lukten blir man ständigt påmind om det, säger Susanne Hedlund.

Det var i torsdags som ett kraftigt åskoväder drog in över området. Per Hedlund arbetade i ladugården tillsammans med tolvårige sonen Adrian vid halv sex-tiden på kvällen när det smällde första gången och de såg hur allt lystes upp som av ett stort fyrverkeri från högspänningsstolpen i hagen.

Efter en andra smäll bestämde de sig för att söka skydd i huset, och kort därefter hördes en tredje kraftig smäll. Då ringde en av familjens grannar och meddelade att några av Pers kor troligtvis var döda.

Blixten hade slagit ned i Trafikverkets elledning, gått ner i stolpen som är jordad med kopparkabel ner i marken och gjort området runtomkring strömförande. De kor och kalvar som befann sig under stolpen dog direkt.

– Det var chockartat att se de döda djuren, riktigt jobbigt, säger Per Hedlund.

Först på natten, när Trafikverket kommit och lagat stolpen, vågade sig Per ut i hagen för att flytta de åtta kropparna. De 50 överlevande boskapen betar på lördagseftermiddagen en bra bit från den 20 år gamla stolpen.

– Nu är man mest rädd över att det ska hända igen. Lyckligtvis kom ingen människa till skada, men tänk om någon av pojkarna varit själva hemma och gått dit, säger Susanne.

Per berättar att det redan för ett par år sedan var problem med stolpen, men att Trafikverket då inte kunde hitta något fel på den. Nu hoppas han att han ska få ersättning för det som hänt.

De döda djuren har svällt upp och börjat lukta, men än har ingen kunnat komma för att hämta kadavren.

Fem kor och tre kalvar dog när blixten slog ner i torsdags, och nu ligger de uppradade på familjen Hedlunds gård i Langberget norr om Ockelbo.

Mer läsning

Annons