Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bondgården får nytt liv – som förskola

/

En gammal bondgård har gjorts om till en förskola nära centrala Ockelbo. ”Lilla jag” är inriktad på skapande i en naturnära miljö.

– Vi vill ge barnen möjlighet att utveckla sin kreativitet, säger grundaren Karin Magnusson.

Annons

Redan för tio år sedan fick Karin Magnusson en idé om att starta en förskola i den gamla bondgården på Byvägen i Ockelbo. Men det äldre paret som bodde på gården ville inte sälja.

– Jag återkom varje år och gjorde en ny förfrågan, berättar hon.

Nu i år gick paret äntligen med på att sälja gården, som för länge sedan tillhörde en storbonde. Den 7 juni fick Karin Magnusson tillträde och då satte renoveringen och ombyggnaden igång direkt.

De tog bort dörrarna till ett garage och satte dit panoramafönster, målade väggarna och lade ett nytt golv. Vips hade rummet förvandlats till en stor, öppen och ljus ateljé för barnen att måla och skulptera i.

De drog nytt avlopp i huset, tapetserade och målade om. Två boningshus sammanfogades genom att de byggde en entréhall mellan dem.

De köpte virke och sågade och snickrade till ett staket runt skolan på egen hand.

Nu ger tomten ett idylliskt intryck med en grön täppa som har buskar och bersåer och koncentrationer av brokiga blommor.

– Huset var i bra skick redan vid köpet. Vi har inte behövt göra så mycket, säger Tobias Magnusson, son till Karin och den som skött om snickeriarbetet.

Verksamheten har startat med att skola in de första eleverna.

Ina Schramm och Golo Schmidt lämnade Tyskland för tre år sedan och flyttade till Ockelbo med döttrarna Freyja och Thora.

Äldsta dottern Freyja har nu bytt förskola till ”Lilla jag” och fått sällskap av lillasystern som gör debut i dagissammanhang.

– Här känns familjärt. De har inrett huset med så mycket kärlek. Här är jättefint, säger Ina Schramm.

Ett härbre finns där säd förvarats en gång i tiden. Nu har det gjorts om till en riktig snickarboa med ett snickarbord fylld med allehanda verktyg och material.

Utanför härbret slår Wiggo Book, 4, in spik efter spik i plankor. Kring midjan har han spänt på sig ett verktygsbälte som innehåller pennor, tänger och en tumstock.

GD frågar vad han gör.

– Jobbar, svarar han.

Som vad?

– Jag är snickare, säger han och drämmer till spiken extra hårt med hammaren för att understryka sin profession.

Till premiäråret är det 20 barn som skrivit in sig.

Så småningom ska de ha uppemot 26 elever i verksamheten.

Antalet anställda blir mellan fem och sju personer.

Karin Magnusson förklarar vad som utmärka hennes förskola.

– Vi sätter stor vikt vid att jobba med skapande, odlande och naturnära. Vi strävar efter en hemliknande miljö, en behaglig plats för barnen att vara på när föräldrarna är på jobbet.

Mer läsning

Annons