Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budgeten klubbades – trots reservationer

Beslut togs om nästa års budget på fullmäktigemötet i Ockelbo i går. Förslaget var att satsa ytterligare en och en halv miljon på utbildnings- och kulturnämnden och ge 250 000 till höjda lärarlöner.

– För lite, sa vänsterpartiets Owe Hellberg.

Annons

– Det som sker i Grekland och Italien påverkar också Ockelbo, det finns inga diken kring Ockelbo. Flera kommuner går back och nästa år blir det ännu värre. Men det känns som vi har en trygg budget med en stark politisk vilja att utveckla kommunen.

Så började kommunalrådet Magnus Jonsson, S, sitt anförande innan han presenterade kommunstyrelsens förslag som innebär 500 000 kronor i utökade budgetramar till bygg- och miljönämnden och tre miljoner att dela lika på för socialnämnden och utbildnings- och kulturnämnden.

I förslaget ingår också 250 000 kronor i öronmärkta pengar till lärarlöner nästa år och ytterligare en halv miljon till året efter.

I vanlig ordning var det Vänsterpartiet och Owe Hellberg som satte sig till motvärn mot den föreslagna budgeten.

– Vi har ett tillägg som är principiellt viktigt och spetsar till förslagen en del, sa Owe Hellberg.

Partiet anser att ytterligare en miljon ska satsas på skolorna redan nästa år och att de pengarna ska tas från bland annat framtidsprojektet ”Vision 2020” och turistsatsningen ”Vi växer”.

Owe Hellberg vände sig också mot kommunens avsikt att lägga 150 000 kronor på det läger som kronprinsessan Victoria och prins Daniel fick i bröllopspresent i fjol somras.

– Det ska finnas medfinansiärer, de största pengarna ska komma någon annanstans ifrån. Lägret har dykt upp som en utgiftspost, men vi vet väldigt lite om innehållet.

Som väntat slutade det med att budgetförslaget klubbades igenom. Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Folkpartiet och Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.

Mer läsning

Annons