Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digitaliseringen hotar Rio

/
  • Digitaliseringen innebär vissa fördelar. Jan Söderström berättar att man till exempel kan börja visa direktsänd sport eller opera. Hans engagemang drivs av kärlek till film och viljan att göra en kulturell insats. Men även för att ge befolkningen något roligt.
  • Sedan 1915 har Ockelboborna kunnat se film på Rio biografen. Men nu måste tekniken förnyas, annars är det slut på biljettförsäljningen.
  • Jan Söderström har skickat ut namnlistor för att få Ockelboborna att stödja kampen.
  • Jan Söderström började på biografen eftersom att hans pappa jobbade här. Men nu är det slut på att släpa upp lådorna med nya filmer till maskinrummet.

Digitaliseringsvågen bland Sveriges biografer når nu Rio biografen i Ockelbo. Om man inte kan byta till den nya, dyrare tekniken, kommer den populära bion att tvingas stänga.

Annons

1915 slog biografen i Ockelbo upp dörrarna. Det var Ockelbo Godtemplares byggnadsförening som såg till att det kunde göras, och döpte bion till Amor.

Sedan dess har namnet ändrats till Rio biografen, men filmerna visas i samma salong som de gjorde för 97 år sedan. Popcornsdoften sitter i väggarna och fiskbensparketten i salongen vittnar om en tid då man inte tummade på stilen.

En trappa upp i maskinrummet står två gamla projektorer från 1950-talet. De fungerar utmärkt och ser till att besökarna kan njuta av nya filmer varje fredag och söndag. Jan Söderström är biografföreståndare och har arbetat ideellt på Rio biografen i 30 år.

Med van hand monterar han filmrullarna på projektorn. Men det är en del av arbetet som snart kommer att försvinna.

Filmbolagen går allt mer över till digital distribution. Biograferna kommer då att hämta filmerna från distributörernas hårddiskar för att kunna visa dem.

– Vi har sagt att när SF går över till den nya tekniken, då kommer det bara ta ett år innan vi måste digitalisera. I fjol sa de att det var dags, säger Jan Söderström.

Men det är inte gratis. Nya projektorer, nytt ljudsystem och 3D-utrustning kostar pengar. 1,2 miljoner kronor. Men eftersom det rör sig om en ideell verksamhet finns det inga pengar.

– Vi måste söka EU-bidrag. Vi kommer också att se om inte lokala företag kan hjälpa till, och även söka statliga bidrag.

Förra helgen vädjade Jan Söderström till Ockelboborna att skriva under för att stödja kampen för bion. Hittills har han fått in ett hundratal underskrifter.

– Vi har gjort det för att visa att någonting händer och att något måste göras om vi ska ha bion kvar. Nu är det sista rycket. Förra året sade man att början av 2012 var en bortre gräns. Men vi kan nog klara oss över sommaren. Sedan vet jag inte.

Mer läsning

Annons