Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd för mordbrand överklagar

60-åringen som brände sig svårt när han satte eld på ett fritidshus i Ockelbo har överklagat sin fängelsedom.

Annons

I stället för fängelse i ett år och fyra månader vill han ha villkorlig dom och böter.

Den 26 juli dömdes 60-åringen för mordbrand till fängelsestraff och 700 000 kronor i böter. Nu har han genom sin advokat lämnat in en överklagan till tingsrätten.

Mannen vill i första hand bli dömd för skadegörelse, i andra hand mordbrand "som är mindre allvarlig". Han vill att påföljden ska mildras till villkorlig dom med böter, eller ett fängelsestraff som är kortare än de 16 månader som tingsrätten dömde honom till.

Som skäl för strafflindring anges bland annat en uttalande från Högsta domstolen. Uttalandet slår fast att mordbrand på grund av omfattande förstörelse ska gälla för egendom som har mycket högt ekonomiskt värde.

I överklagan ifrågasätts om fritidhuset i Ockelbo har ett sådant värde.

Mannen har hela tiden nekat till anklagelserna, men kunde bindas till branden genom DNA-bevis. Trots nekandet anser nu mannen och hans advokat att hovrätten ska ta större hänsyn till brännskadorna som mannen "erhållit vid gärningen".

Mannen ska även ha förlorat möjligheten till egen försörjning.

Den 17 augusti förra året hittades den svårt brännskadade 60-åringen sittandes i sin bil på riks 80 mellan Valbo och Forsbacka, efter att han själv ringt in larmsamtalet.

Mer läsning

Annons