Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stor skola eller...?

En ny storskola i Ockelbo eller inte?
I sista stund trillar synpunkterna från allmänheten in.

Annons

Ett av förslagen i den stora utredningen om den framtida organisationen av skolorna i Ockelbo väckte starka känslor. Enligt förslaget skulle byskolorna, som den i Åmot, läggas ner och samtliga elever i årskurserna 1-9 samlas i en enda storskola inne i Ockelbo.

Inom kommunen diskuterade man vilka som skulle få möjlighet att yttra sig om utredningen. Just förslagets känsliga karaktär gjorde att man valde en process med öppen remiss – vem som helst med en åsikt har varit välkommen att lämna sina skriftliga åsikter till Ockelbo kommun.

Sista dag att komma in med synpunkter är i dag. I går fanns tre olika skrivelser, bland annat från en familj som flyttat från storstaden Göteborg till lilla Ockelbo just för att de tröttnat på storstaden och ville ha mer av småskalighet.

”Att bygga en enda stor skola där alla elever ska samsas blir väl drastiskt. Då försvinner småskaligheten som kanske är en av anledningarna till att så många unga föräldrar ändå stannar i Ockelbo”.

I stället förespråkar familjen från Göteborg det andra alternativet, att behålla och rusta tre av skolorna i kommunen.

Föräldrarådet vid Rabo skola tycker tvärtom och förordar alternativet med en storskola. Bland annat för att höja kvaliteten på undervisningen.

”Vid en eventuell gemensam skola ser vi större lärarlag där möjligheter till mentorskap för nyexaminerade pedagoger fungerar på ett tillfredställande sätt. Elevhälsan skulle alltid finnas i skolan. Flera barn i behov av särskilt stöd skulle kunna få mer hjälp, i de fall där hjälpen kan fungera i grupp”, skriver rådet till kommunen.

Vad som blir det politiska beslutet bestäms inte bara av vad politikerna vill och allmänheten önskar sig. Den bistra ekonomiska verkligheten kan bli avgörande.

Ockelbo kommun har lån på mer än 150 miljoner kronor. Det kan därmed bli omöjligt att via ytterligare upplåning finansiera en ny skolbyggnad. En sådan satsning skulle hindra kommunen från andra större investeringar i flera decennier framåt.

Den 26 november ska kommunfullmäktige bestämma sig.

Mer läsning

Annons