Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg närmare försäljning av Lingbo lägergård

/

Inskrivningsmyndigheten fick in handlingarna gällande Lingbo lägergård inom utsatt tid. Nu utreds om det är rätt handlingar som kommit in. Samtidigt fortsätter Ockelbo kommun hävda att försäljningen av gården är olaglig.

Annons

Senast i torsdags skulle köparen av Lingbo lägergård ha kommit in med handlingar som styrker att gården sålts på rätt sätt, som stadgar och mötesprotokoll från säljaren, Lingbo lägergårdsförening, och ett dokument som visar att det så kallade förbehållet inte förbigåtts.

Från inskrivningsmyndigheten bekräftas att handlingar inkommit och att dessa nu gås igenom. Utan rätt handlingar – ingen lagfart, är i alla fall budskapet från myndigheten. Och utan lagfart kan köparen inte registreras som ny ägare.

Förbehållet tycks nu vara den springande punkten i den mycket invecklade härvan och det säger, enligt Ockelbo kommun, att Lingbo lägergård inte kan säljas utan kommunfullmäktiges godkännande.

Kommunen sålde gården 2001 för en krona med villkoret att den skulle användas till lägerverksamhet och att den inte fick säljas vidare.

I höstas försökte kommunen via tingsrätten att stoppa lägergårdsföreningens försök att sälja gården men i samband med förhandlingarna framkom det att gården redan var såld.

Rättsprocessen som ska avgöra om försäljningen ska stoppas är trots det inte avgjord än.

Köpekontraktet säger att lägergården såldes för 800 000 kronor men enligt uppgift till GD ska bara 200 000 kronor ha betalats kontant. Därutöver ska ett skuldebrev ha upprättats mellan parterna på 600 000 kronor.

Kommunchefen i Ockelbo, Lars Sjödin, säger att han uppfattat att inskrivningsmyndigheten måste ha in ett godkännande från kommunen för att köparen ska tilldelas lagfart.

– Och något sådant har vi inte lämnat ifrån oss, säger han.

Läget nu är alltså att det finns ett köpekontrakt men ingen lagfart – och utöver det en pågående rättsprocess.

Mer läsning

Annons