Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-pengar till integration

Tack vare EU-pengar kan Ockelbo satsa 18 miljoner på att bättre integrera kommunens flyktingar. Lots heter det treåriga projektet som precis dragit igång.

Annons

För ganska precis ett år sedan kom de första kommunplacerade flyktingarna till Ockelbo. Samtidigt togs Ockelbomodellen fram tillsammans med Arbetsförmedlingen, företagare, skolan, bostadsföretaget och kommunen.

Lots ska nu vidareutveckla Ockelbomodellen.

– Det är meningen att man genom en mer individuell introduktion ska få en snabbare väg till arbetsmarknaden, säger Tomas Larsson, integrationssamordnare i Ockelbo.

Tanken är att hela samhället ska vara med, företag, föreningar, kyrkan. Genom kombinationen praktikplatser och svenskundervisning ska det vara lättare att få jobb eller börja studera för de 50 personer som ryms i projektet.

En projektledare ska anställas så snart som möjligt. Dessutom kommer ytterligare fyra-fem personer att behövas som coacher. Dessa ska vara med ute vid introduktionen på praktikplatsen och bör tala flyktingens språk för att underlätta för alla parter.

– Samsynen och att det finns en individuell plan för integrationen är det viktigaste, säger Tomas Larsson.

Totalt finns det 18 miljoner kronor till Lots. 7,5 av dessa kommer från EU.

Mer läsning

Annons