Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare levde som gisslan

/
  • Arkivbild: GUN WIGH Otäck upplevelse. Fyra indiska män som representerade det företag som VK Sivasubramanian köpt tyger av höll honom och familjen som gisslan under tolv dygn.

LINGBOUnder tolv mardrömslika dygn levde tyghandlaren VK Sivasubramanian under oerhörd press.Hans hem och textilföretag i Lingbo, Chola AB, var ockuperat av fyra män som i princip ska ha hållit honom och hans familj som gisslan.

Annons
En person satt vid datorn dygnet runt och hindrade Sivasubramanian att jobba vid den. En annan höll koll på hans fru och barn, en tredje hade hand om telefonerna och bestämde vilka han skulle få prata med. En fjärde satt dörrvakt.
Tidigt på onsdagsmorgonen när männen fortfarande låg och sov lyckades Sivasubramanian smyga ut och kontakta polisen.
Nu sitter de fyra männen anhållna, misstänkta för olaga tvång. De greps under onsdagseftermiddagen.

Tvingades ta ut pengar
Bland annat misstänks de för att under hot ha tvingat mannen att föra över pengar från sitt bankkonto. 267000 kronor, enligt Sivasubramanians egna uppgifter.
Åklagare och polis har varit mycket förtegna om vad som har hänt. I stället har GD lyckats få tag i Sivasubramanian som med hjälp av en vän, Selva Kumar, berättar om tolv mardrömslika dygn.
- Det Siva och hans familj upplevde under de där dagarna var ren terror, säger Selva Kumar. Men polisen har gjort ett underbart arbete.
Enligt Kumar ville de fyra männen även ta över tygerna i Sivasubramanians lager. Tygerna beräknas vara värda flera miljoner kronor.

Klumpsumma
De fyra männen kommer från Indien och representerar ett företag som Sivasubramanian har handlat tyger av. De ville ha sina pengar i en klumpsumma. Men Sivasubramanian hävdade dels att leveransen varit försenad, dels att de kommit överens om att han först skulle få sälja varorna innan han betalade hela summan.
De fyra indierna hade inte tålamod nog för att väcka ett civilrättsligt mål. I stället misstänks de ha tagit till mer direkta - och olagliga - metoder.
Enligt polisen förekommer även en svensk person i utredningarna, en uppgift som åklagare Ann-Charlotte Bålman dock inte vill bekräfta. Hon vill överhuvudtaget inte berätta så mycket om ärendet.
- I nuläget har jag inga kommentarer av utredningsskäl, säger hon.

Mariam Naraghi
026-15 96 33
mariam.naraghi@gd.se

Mer läsning

Annons