Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försöksodlingar på Wij gav matnyttiga resultat

/
 • De stora rödbetorna var minst lika goda som de små.
 • Grödorna har skördats, vägts, mätts och provsmakats, och studenterna har blivit lite klokare. Therese Jansson, Anita Ejderdun, Magnus Andersson, Johanna Hinders och Anette Persson är några av studenterna på trädgårdsmästarprogrammet vid Wij Trädgårdar.
 • Slutsats: Använd upphöjda bäddarI försöket jämfördes rödbetor och morötter som odlats i upphöjda bäddar med dem som odlats på plan mark. Både rödbetorna och morötterna blev dubbelt så stora när man gjort sig besväret att skotta ihop upphöjda bäddar.
 • Slutsats: Gräsklipp är bästa gödningen.En bädd gödslades med hästgödsel och en med kompost, medan den tredje täcktes med ett lager gräsklipp tre gånger under sommaren. Broccoli växte bra i alla bäddarna, men dillen blev betydligt bättre när den gödslades med gräsklipp.
 • Slutsats: Mangold blir godare med beskärningTvå sätt att skörda mangold jämfördes. Att skära av hela plantor, och sedan låta dem växa till sig igen, gav godare mangold än att plocka mangoldbladen allt eftersom.Att plocka bort blommorna på pumpa för att därigenom få färre men större pumpor lönade sig däremot inte.
 • Slutsats: Förkultivering lönar sig.Blåklint och solros fick fler och tidigare blommor när de såddes i såjord i början av maj och sedan omplanterades innan de sattes ut, jämfört med direktsådd. Förkultivering utom omskolning gav inte bra resultat.För purpurkål är förkultivering nödvändig. Den direktsådda kålen kom aldrig upp.
 • Slutsats: Wellpapp gör sellerin mildare.Fyra metoder för att bleka selleri och purjolök jämfördes. Man använde tidningspapper, wellpapp, hinkar och upp­kupad jord. Att klä in grönsakerna med wellpapp gav bäst resultat. Hinkarna gjorde att grönsakerna ruttnade. Om sellerin och purjolöken blir godare är en bedömningsfråga.
 • Slutsats: Dubbelgrävning lönar sig intePalsternacka odlades på jord som hade bearbetats genom jordfräsning, enkelgrävning och dubbelgrävning, det vill säga två spadtag djupt. Palsternackorna blev finast i den enkelgrävda jorden och sämst i den som hade frästs, där jorden blev för hård och blöt.
 • Slutsats: Så som det står på påsenFlera olika radavstånd jämfördes för potatis och mangold. Inga stora skillnader uppmättes, men mangolden blev mindre och beskare när den planterades mycket tätt.
 • Slutsats: Använd fiberduk till purjolök och vitkål.I försöket jämfördes odling med markduk, odling med fiberduk och odling med både markduk och fiberväv. Både vitkålen och purjolöken visade sig växa bäst när den var täckt med enbart fiberduk.

Nu är det bevisat: Upphöjda bäddar gör rödbetorna större, och gräsklipp ger bra näring, åtminstone till dill.

Åtta försöksodlingar på Wij trädgårdar i somras gav många matnyttiga resultat.

Annons

De åtta försöksodlingar som studenterna på trädgårdsmästarprogrammet på Wij trädgårdar har haft i sommar kan ge en hel del tips till amatörodlare.

– De säger i alla fall något om hur det blir när man odlar i lerjord en regnig sommar i zon fem, säger Anette Persson, en av studenterna på kursen ”Ekologisk trädgårdsodling och trädgårdens hantverk”.

Själv har hon varit med i den grupp som studerat täckodling.

– Vi odlade purjolök, vitkål och kamomill, och jämförde bar jord med att använda markduk, fiberduk eller både markduk och fiberduk. Fiberduken fungerade klart bäst. Vitkålen blev gigantisk under fiberduken och purjolöken på bar mark blev bara hälften så stor som den som var täckt, berättar hon.

Therese Jansson var med i en grupp som valde ett mer udda ämne. Gruppen undersökte fyra metoder för att bleka selleri och purjolök, något som trädgårdsmästare förr i tiden var skickliga på. Att använda wellpapp fungerade bäst kom de fram till.

– Vi virade wellpapp runt sellerin och knöt fast den. Jag är inte förtjust i selleri i vanliga fall, men den blekta blev god, tycker jag. Några som provsmakade tyckte att särskilt purjolöken blev för mild av blekningen, men i en sallad kan det vara bra om purjolöken är mild, säger hon.

– Att sätta en hink över för att bleka dem fungerade sämst. Då ruttnade växterna.

De metoder som studenterna testat är vanliga i trädgårdslitteraturen. Vissa metoder, som den arbetskrävande dubbelgrävningen eller djupgrävningen, visade sig inte vara värd det extra arbetet. Att satsa på upphöjda bäddar är däremot en god idé, åtminstone om sommaren är regnig som i år. Rödbetorna i den upphöjda bädden blev flera gånger större än de som växte på plan mark intill.

– Dessutom kan vi krossa en fördom, för det påstås ofta att stora grönsaker inte är lika goda som små, men det är inte sant. De stora rödbetorna var minst lika goda, säger Johanna Hinders.

Johanna Hinders var med i gruppen som undersökte hur olika sätt att gödsla påverkade skörden. En av metoderna var att lägga färskt gräsklipp ovanpå jorden tre gånger på sommaren. Det visade sig vara bättre än både hästgödsel och kompost, åtminstone för dillen.

– Dillkronorna blev gigantiska med gräsklipp, och gräsklippet lockade inte till sig sniglar heller, säger Johanna Hinders.

Mirjam Åkerblom är kursansvarig och funderar på att låta provodlingarna bli ett permanent inslag i utbildningen.

– Odlingsexperimenten har fungerat väldigt bra och dessutom har besökarna blivit väldigt engagerade. En del har kommit tillbaka flera gånger för att se hur det gått, säger hon.

Mer läsning

Annons