Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart på vindsnurrorna

/
  • Storbritanniens flagga fladdrade i vinden för att symbolisera det brittiska delägarskapet i parken.
  • Hundratals personer hade slutit upp till invigningen.
  • Representanter för ägarna till vindkraftparken i ivrigt samspråk: PG Gyllenhammar, styrelseordförande i Arise Windpower, och Tim Eggar, representant för delägaren Platina.

Nordens största landbaserade vindkraftpark är redo att skapa miljövänlig energi. Nu breder 66 vindkraftverk ut sig från Ockelbo till grannkommunen Falun. Parken invigdes i går av förre Volvochefen Pehr G Gyllenhammar.

Annons

Hundratals personer dök upp när vindkraftparken skulle invigas på eftermiddagen i går. Vinden tog i ordentligt och fick bra fart på de 66 verken i parken.

– Jag vill säga att jag är stolt som styrelseordförande i Arise att vara en del av projektet och att vi blev klara i tid och hamnade under budget, sa PG Gyllenhammar i sitt tal.

Vindkraftparken ägs av just Arise Windpower och Platina från Storbritannien.

Tim Eggar representerade Platina och tillsammans med PG Gyllenhammar klippte han av ett gulblått band med sax.

– Jag deklarerar vindkraftparken öppen och föreslår ett fyrfaldigt leve för denna prestation, sa sedan PG Gyllenhammar till de hundratals personer som samlats strax utanför Jädraås i Ockelbo kommun.

– Hurra, hurra, hurra, hurra, svarade publiken.

Jädraås har lovats elva miljoner av entreprenörerna till att utveckla bygden på olika sätt.

Tolv personer ska anställas lokalt för att serva vindkraftparken som kostat knappt 3,1 miljarder kronor att bygga.

– Vi hamnade under budget, det är ovanligt, sa Peter Nygren, VD för Arise Windpower.

66 vindkraftverk har alltså rests mitt ute i skogen. Men exploatörerna hade tillstånd att bygga nästa dubbelt så många: 116 stycken.

– Vi har inga konkreta planer på att bygga fler, har Lars Fröling, operativ chef på Arise Windpower, sagt vid ett tidigare tillfälle.

Första spadtaget togs i mitten av november 2011 under stort pompa och ståt.

Nya vägar anlades och andra breddades och gjordes mindre kurviga för att kunna frakta de abnormt stora delarna som ett vindkraftverk består av.

Sedan göts fundamenten till verken och elkablar drogs dit.

Väldiga fordon fraktade de jättelika delarna från Gävle hamn och två kranar användes till att lyfta och montera dem på varandra, kloss på kloss 175 meter upp i luften.

Men projektet drabbades också av ett och annat missöde. När en propeller skulle monteras på plats i februari i år så föll ett tolv ton tungt blad och krossade en parkerad bil nedanför.

Människor fanns i närheten, men ingen kom till skada.

En radarstyrd hinderbelysning ska finnas i parken och göra så att strålkastare och lampor tänds bara när helikoptrar eller flygplan närmar sig.

– Systemet kostar många många miljoner och används för att grannarna ska bli så lite störda som möjligt, säger Lars Fröling.

Annons