Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforsklass till final i Teknikåttan

/

Vilken temperatur håller ett ägg som under en timme legat i en kastrull med vatten inne i en 200-gradig ugn?

Det var en av frågorna som klass 8D på Petreskolan i Hofors svarade rätt på när de kvalade in till riksfinal i Teknik­åttan.

Annons

30 000 elever deltog i kvaltävlingarna inför årets upplaga av Teknikåttan, en tävling i teknik och naturvetenskap som sedan 1998 arrangeras av elva universitet på tolv orter i Sverige.

Efter regionfinaler återstår nu tolv klasser och dessa gör i dag upp i riksfinalen i Umeå.

En av klasserna är alltså 8D på Petreskolan och i går kväll klev elever och lärare på ett specialchartrat tåg till Umeå.

– Jag är så stolt över den här klassen, säger Gunilla Gräfnings, som tillsammans med Linnéa Larsson är mentor för klassen.

Temat för årets tävlingar är ”hemma”. I regionfinalerna fick lagen bland annat svara på frågor som vad morötter behöver för att växa upp från ett frö och vilka maskiner man kan sätta i en stickkontakt innan proppen går.

Skolorna tävlar med tremannalag – Joel Andreasson, Sofie Birgersson och Robin Wahlström representerar Petreskolan – men i Teknikåttan ingår också ett antal kluriga uppgifter där hela klassen engageras.

En sådan uppgift har varit att konstruera en bollkedja med fem energiöverföringspunkter som det tar 30 sekunder för en golfboll att rulla igenom.

När GD besökte Petreskolan i går provkörde 8D sin bana och det visade sig då ta 25 sekunder för bollen att rulla igenom, varvid slutjusteringar följde.

Gunilla Gräfnings tror att en bra skola och bra elever är den enkla förklaringen till framgången.

Eleven Julia Sundkvist nämner en annan viktig ingrediens:

– Vi använder vår fantasi, kan man säga.

Fotnot. Ägget håller 100 grader eftersom vatten aldrig kan bli varmare än 100 grader.

Mer läsning

Annons