Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotet om uppsägning kvar

/
  • Distriktssköterskorna i Ockelbo ger inte upp kampen. Får de inte igenom sina krav säger de upp sig, säger Monica Andersson, Kinga Millberg, Solveig Lindberg och Ann-Charlotte Stark.

Under gårdagen träffades Vårdförbundet och primärvårdsledningen för att utvärdera övertagandet av hemsjukvården. Beredskapskravet från arbetsgivaren står kvar. Det gör även distriktssköterskornas hot om uppsägelse.

Annons

– Fortsätter arbetsgivaren på sin inslagna linje så slutar vi, säger Monica Andersson, distriktssköterska i Ockelbo.

När primärvårdsledningen och Vårdförbundet var klara med utvärderingen en månad efter att kommunerna tagit över hemsjukvården gick åsikterna i sär om hur det hade gått.

– Det har väl inte gått jättebra. Arbetsgivaren lade ett förslag på beredskap med tanke på att det är så få hembesök. Vi vill att det diskuteras ute på arbetsplatserna, med dem som drabbas. Det är viktigt att våra medlemmar får komma till tals, säger Susanne Axlund Andersson, vårdförbundet.

– Det gick bra, det var ju bara en utvärdering. Beredskap åt ambulansen på nätterna vill vi ha, både veckor och helger. Men nu ska det utvärderas för varje vårdcentral och verksamhetsområde. Verksamhetscheferna kommer prata med personalen. Det blir inga fler centrala förhandlingar, säger Ulla Waxin, divisionschef för primärvården.

Det var någonting som facket framhöll under utvärderingen. Susanne Axlund Andersson säger också att man nu ska diskutera läget med medlemmarna. När arbetsgivaren visade statistik över antalet hembesök under februari månad stod det klart att det inte är ofta som distriktssköterskorna har behövt åka ut. Fyra besök har krävts i Gävle och tolv stycken i västra Gästrikland.

Personal på Hofors och Ockelbo hälsocentral har helt sonika vägrat åka ut och personalen i Sandviken har fått täcka upp.

Monica Andersson är distriktssköterska och fackligt ombud på hälsocentralen i Ockelbo. Hon är inte direkt förvånad över arbetsgivarens ståndpunkt.

– Det var som jag trodde. De kör sitt eget race. Men Ockelbo ger sig inte, har de börjat dansa med oss får de dansa tills det är slut. Vi söker andra jobb, så de ska inte tro att vi skämtar, vi menar allvar.

Några drastiska beslut ligger inte på bordet i nuläget. Först ska Monica Andersson diskutera läget med facket och kollegorna. Hon säger också att hon och kollegorna har stöd från många andra anställda.

– Jag har fått höra att vi har fullt stöd från våra läkare. Det känns jätteskönt, hur bra som helst att de är på vår sida. Det fattas ju personal på dagtid om vi jobbar natt. Men vi har inte tagit några nattpass i februari. Det får arbetsgivaren sälja ut, sedan får de kalla det arbetsvägran.

Mer läsning

Annons