Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hunduppfödare känner av jägarnas vargfrossa

/

Erkki Ylinen har fött upp jakthundar i många år och fått Kennelklubbens mest prestigefyllda pris. Men nu funderar han på att sluta. Allt fler vargar betyder att allt färre köper hundar, eftersom att ingen vill släppa ut dem i skogen.

Annons

När man kommer fram till Erkki Ylinens gårdsplan blir stövarna i de stora burarna som tokiga. De skäller och hoppar mot stängslet. Erkki Ylinen skrattar och säger att de blir nyfikna.

Han har haft hundar i hela sitt liv. Sedan 1980-talet har han bedrivit hunduppfödning av stövare, en jakthund som är specialiserad på har- och rävjakt. Det har gått bra för honom också, både inom uppfödningen och på utställningar. I höstas fick han Kennelklubbens prestigefyllda utmärkelse, Hamiltonpriset.

– Priset har bara ett symboliskt värde. Det visar att man har lyckats. Men det är inte fler som ringer och vill ha hundar bara för att man får pris, säger Erkki Ylinen.

Borta i hundgården hålls två tikar avskilda från de övriga hundarna. Under den kommande helgen eller i början av nästa vecka ska båda två få valpar. Nu funderar Erkki Ylinens på om det kommer bli den sista kullen han föder fram.

– Jag vet inte om jag orkar längre.

Anledningen till att han inte orkar är vargen säger han. Han säljer inte längre valpar till Dalarna, Värmland eller Gävleborg. Efterfrågan har också i stort sett dött ut.

Erkki Ylinens säger att det ändå inte är någon som vågar släppa ut hundarna i skogen, på grund av vargen.

– Man vill inte skaffa en hund bara för att den ska bli rovdjursföda. Men vi kan inte göra något åt vargarna. Det är bara att gilla läget.

Mer läsning

Annons