Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I mars är det dags

/

Väntan är snart över för Kronprinsessan och Prins Daniel – och för Ockelbo och för hela Sverige.

Annons

Kronprinsessan Victorias nedkomst är beräknad till början av mars 2012, meddelar hovet på sin hemsida.

För första gången går nu alltså hovet ut med en mer precis tidsangivelse för födseln än vad man gjort tidigare.

Hovet berättar också vad som kommer att hända efter födseln.

Det första som sker är att riksmarskalken ger regeringen det glada beskedet att en tronarvinge är född. Därefter hålls traditionsenligt en vittnesbekräftelse där talman, statsminister, riksmarskalk och överhovmästarinna är vittnen. Vittnesbekräftelsen är ett dokument med underskrifter och sigill av vittnena.

Det hålls också en kunglig konselj där Kungen informerar regeringen om titel, namn, tilltalsnamn samt tilldelat hertigdöme/hertiginnedöme för tronarvingen.

Salut kommer att skjutas från Skeppsholmen i Stockholm liksom från salutstationerna i Boden, Härnösand, Vaxholm, Fårösund, Karlskrona och Göteborg, enligt försvarsmaktens ceremonibestämmelser. För den förstfödde till statschef eller tronföljare avges salut i två salutomgångar, med en minuts mellanrum, om 21 skott vardera.

Slutligen hålls också en så kallad Te Deum. Det är en gammal kyrklig ceremoni som i kungliga sammanhang äger rum vid stora viktiga händelser som dop, födelsedagar, jubileer och andra högtidstillfällen. Senast Te Deum hölls var vid Kungens 60-årsdag den 30 april 2006.

Om tidsplanen håller kommer tronarvingen att födas i fiskarnas stjärntecken. Sverige kan då se fram emot att någon gång i framtiden få en regent som gärna hjälper andra och som med fiskens empatiska egenskaper dessutom ofta är en riktigt god vän.

Mer läsning

Annons