Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget fel nacka hönsen

SANDVIKEN Inger Hedberg bröt inte mot djurskyddslagen när hon lät nacka flera tusen höns. Nöden har ingen lag, anser tingsrätten och friar henne.

Annons
Den 6 juli 2001 dog cirka 11 000 höns i Inger Hedbergs hönshus i Ockelbo. Många av dem avlivades för hand av personalen. Orsaken till det drastiska beslutet var att ventilationen i hönshuset brakade samman i sommarhettan. Temperaturen steg snabbt och gaser bildades. Djuren höll på att kvävas till döds och Inger Hedberg såg ingen annan utväg än att få slut på deras lidande.

Enligt jordbruksverkets föreskrifter är avlivningsmetoden, så kallad dislokation, olaglig. Den får bara användas i enstaka fall och med godkännande av en veterinär. Därför åtalades Inger Hedberg i februari 2002 misstänkt för brott mot djurskyddslagen. Men i domen som kom i går, nästan två år senare, tar Sandvikens tingsrätt hänsyn till den speciella och akuta situation som uppstod i hönshuset.
"Den använda avlivningsmetoden framstår i den uppkomna situationen som mer barmhärtig än passivitet. Handlingen var därmed försvarlig", skriver tingsrätten.

Mer läsning

Annons