Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inte acceptabelt"

OCKELBO Justitieombudsmannen, JO, kritiserar socialnämnden i Ockelbo för bristande information då socialkontoret drog in stödet för barnomsorg till en familj utan att skriftligen meddela familjen.
- Att så formlöst handlägga ett ärende angående bistånd är inte acceptabelt, skriver JO i beslutet.

Annons
Från november 1999 fram till i oktober förra året betalade socialtjänsten dagisavgiften för den berörda familjen. I mars 2002 tog socialtjänsten över all hantering av familjens räkningar eftersom den inte bedömdes kunna planera och ta ansvar för sin ekonomi.
När familjen i oktober 2002 fick en kontaktperson meddelade familjen att den skulle ta ansvar för ekonomin.
De ska då ha fått ett muntligt besked av socialtjänsten om att de från december själva måste betala sin dagisavgift, eftersom familjens inkomster översteg normen för socialbidrag.
Familjen kallades till ett möte med socialtjänsten men uteblev och hörde heller inte av sig. Från socialtjänstens sida ville man av sekretesskäl inte heller lämna ut uppgifter till familjens kontaktperson, som inte var förordnad som ombud.
Det finns varken skriftlig dokumentation eller beslut och familjen hävdar att de inte fått veta att socialtjänsten skulle sluta betala dagisavgiften.
JO kritiserar socialnämnden för bristen på dokumentation vad gäller socialtjänstens beslut. I det här fallet står ord mot ord. Ett skriftligt beslut med anvisning hur beslutet kunde överklagas ska enligt socialtjänstlagen ha meddelats familjen.
- Nämndens rutiner har inte följts, konstaterar socialchefen Viveka Kittridge, som samtidigt påpekar att enheten var underbemannad under perioden.
- Nu har vi skärpt rutinerna så det ska inte kunna ske igen, säger hon.

Ulf Granström
026 - 27 75 93
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons