Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte alla var positiva till prinsessbesöket

/
  • Det är förstås ingen slump att Bengt Forssmans skylt sätts upp just när Prins Daniel och kronprinsessan är på besök i Ockelbo.

Bengt Forssmans protestplakat mot monarkin blev nedplockat efter några timmar.

– Brott mot yttrandefriheten, säger läkaren.

– Företaget som gjorde det handlade i god tro, säger kommundirektören Lars Sjödin.

Annons

Den flera meter stora banderollen med budskapet ”Avskaffa monarkin” sattes upp på en flotte i Bysjön sent på torsdagskvällen. Tidigt på fredagsmorgonen styrde en båt ut mot flytbryggan, och en anställd på entreprenadföretaget ILA rev banderollen och kapade enligt Bengt Forssman förtöjningen så att den tunga bryggan började driva iväg.

Så långt är alla överens.

Enligt Bengt Forssman skedde rivningen på kommunledningens uppdrag. Något som förnekas av både kommunalrådet Magnus Jonsson och kommunchefen Lars Sjödin.

– Jag fick reda på det här först efteråt, säger Lars Sjödin och berättar att personalen på ILA handlat på eget initiativ.

– De handlade säkert i god tro, säger han.

Först efter att protestplakatet rivits ned tog så kommunen kontakt med länsstyrelsen för att ta reda på om Bengt Forssman haft tillstånd för sin protest. Något som saknades.

– Om jag förstod saken rätt är det egentligen kronofogden som ska ta bort olovliga skyltar. Om han vill driva det här vidare får det väl prövas om ILA gjorde rätt. Men jag vill betona att jag inte visste om det här förrän efteråt och att jag absolut inte beordrat något, säger Lars Sjödin.

Bengt Forssman anser att hans yttrandefrihet har inskränkts, och han hävdar att den ILA-anställde man som rev ner banderollen sagt att han agerat på uppdrag av någon på kommunen.

– Sannolikt är beslutet taget av någon enskild person i kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons