Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jädraåsföräldrar kräver svar om skola

JÄDRAÅSRyktesspridning om framtiden för Jädraås skola oroar föräldrar.

Annons
I en skrivelse till kommunalrådet Staffan Nordqvist kräver de svar om skolan ska läggas ner.
Enligt honom är inga beslut fattade.
- Men när vi kan konstatera att elevantalet i årskurs sex sjunker från dagens cirka 500 till drygt 300 om fem, sex år förstår alla att någonting måste göras.
De närmaste åren kommer låg- och mellanstadieskolorna i Ockelbo kommun att tappa många elever. I Lingbo räknar man till exempel att minska med 22 barn, Åbyggeby från 121 till 104. Även inne i Ockelbo blir elevkullarna betydligt mindre. Gäverängeskolan räknar med en minskning med 55 barn, Raboskolan ungefär lika mycket.

Förändringar kommer
Såväl politiker som tjänstemän har under en längre tid aviserat att något måste göras och den senaste tidens rapporter om kommunens krisartade ekonomi har aktualiserat frågan. Skolan är ett område där det kommer att ske förändring, eventuellt kan skolenheter komma att läggas ner. Sedan ett halvår tillbaka arbetar en utredning med skolans framtida problem, i den utredningen finns också en del nedläggningar föreslagna.
Enligt Jädraås föräldraförening har alla rykten skapat oro.
- En del i vår kommun säger att det finns förslag på nedskärning och en del säger att det inte finns. Hur ska man som förälder kunna veta vad som händer så vi inte bara stå där en dag och så är vår skola borta, skriver föreningen.

Vill spara på annat
De skriver att de förstår att det måste skäras ner men tycker inte att det ska få ske på bekostnad av barnen. De tycker att det finns annat som inte är så livsnödvändigt som det går att spara pengar på i stället.
- Diskuteras bör kanske i stället till exempel kuxabussar och badhus, anser föräldrarna.
Staffan Nordqvist svarar i sitt brev att utredningen ska lämna ett förslag till politikerna om besparingar inom skolan någon gång i februari.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist_gd.se

Mer läsning

Annons