Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare sköt varg för att rädda sin hund

En varg sköts i Gåsbo utanför Ockelbo på söndagsmorgonen.

Enligt jägaren var han tvungen att skjuta vargen för att rädda sin hund. Han misstänks nu för jaktbrott.

Annons

Händelsen inträffade vid halvtiotiden på förmiddagen.
Jägaren har berättat för polisen att han var ute med sin hund och jagade rådjur. Hunden fick upp ett spår och jägaren gick upp i ett jakttorn och väntade.
Plötsligt ska hunden ha slutat skälla. Jägaren gick ner för att se efter vad som hänt. Han såg då hunden korsa en väg med vargen efter sig. Jägaren sköt ett skrämskott, men vargen var helt fokuserad på hunden.
Inte heller ska det ha hjälpt att jägaren sprang fram mot vargen, skrek och viftade med armarna.
Vargen förblev likgiltig inför jägarens försök att skrämma iväg den.
Enligt jägaren såg han ingen annan utväg än att skjuta vargen för att hunden inte skulle komma till skada. Vargen ska omedelbart ha dött.
Polisen undersökte och dokumenterade i går platsen där vargen sköts. Det döda djuret kommer att skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för obduktion.
En polisanmälan om grovt jaktbrott har upprättats, enligt jaktförordningen.
– Brottet rubriceras som grovt eftersom vargen sköts utanför jakttid och eftersom det rör sig om ett av de fem stora rovdjuren i Sverige, säger Margareta Olander, vakthavande befäl på Gävleborgspolisen.
Per Mellström är rovdjursansvarig inom Jägareförbundets Ockelbokrets. Den misstänkta jägaren har via honom avböjt att kommentera händelsen.
– Det här är otroligt omtumlande för honom. Han räddade en familjemedlem och nu blir det en stor polisutredning, säger Per Mellström.
GD berättade i slutet av september att en stövare angripits av en varg i trakterna nordväst om Åmot. Vargen tros tillhöra det så kallade Sjösvedenreviret som sträcker sig upp i Hälsingland. Reviret omfattar inte Gåsbo.

Mer läsning

Annons