Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO-anmäls för vargjakt

Föreningen Nordulv anser att beslutet om att avliva Ockelbovargen inte gått rätt till. Nu JO-anmäls Gävlepolisen.

Annons

Länsstyrelsen sa nej till skyddsjakt på den varg i Ockelbo som observeras titt som tätt och enligt invånarna visar ett närgånget beteende. Men då vände sig invånarna istället till polisen – som gav klartecken till att vargen kunde avlivas.

Nu menar föreningen Nordulv att beslutet om vargjakten egentligen skett i samarbete mellan polisen och Länsstyrelsen Gävleborg.

I anmälan skriver föreningen: ”Polisen och länsstyrelsen har uppenbarligen fattat beslutet om att ersätta skyddsjakt enligt Jaktförordningen med avlivning enligt 9§ Jaktlagen i mer eller mindre öppet samarbete. ”

Föreningen menar att beslutsordningen åsidosatts och att tjänstemän på myndigheter hittat på egna vägar för att kringgå beslut.

Man protesterar mot att det inte gått att överklaga polisens beslut
”Ett beslut som en myndighet fattar skall gälla och kunna överklagas och det skall inte finnas parallella beslut hos andra myndigheter som har högre prioritet. Än värre är om parallella överordnade beslut inte offentliggörs. Dessutom påverkar trixande med beslutsordning och tänjande av lagparagrafer regeringens och myndigheters trovärdighet, i rovdjursfrågor såväl som i största allmänhet”, skriver Nordulov i JO-anmälan.

Mot slutet i anmälan står:
”Inte heller är det tydligt om polisen rapporterat beslutet om avlivning till EU-kommissionen inom ett dygn på det sätt som begärts för skyddsjaktsbeslut; formerna för avlivningen är ju identiska med skyddsjakt. Därför anser Föreningen Nordulv att det är viktigt att JO utreder hur beslutsgången skall vara och var i organisationerna som fel har begåtts.”

Roger Wallenius
Reporter Gefle Dagblad
026 – 15 96 38

Mer läsning

Annons