Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kallade till olovligt möte - utreds nu av JK

Bybor i Lingbo är anmälda för grundlagsbrott efter att olagligt ha kallat till möte i Lägergårdsföreningens namn. Nu har ärendet hamnat hos JK.

Annons

Bybor i Lingbo vände sig mot att de inte fick bli medlemmar i Lingbo Lägergårdsförening. Till sist försökte de bli medlemmar ändå, utan att få ärendet prövat av en rättsinstans.

Medlemsavgifter togs upp och deponerades hos kommunchefen Lars Sjödin.
Sedan kallade Conny Jonsson, den mest drivande i ärendet, till ett möte i lägergården i föreningens namn. Kallelsen sattes in i tidningen Ockelbo-Nytt och avslutades med underskriften "På uppdrag av 39 nyanmälda medlemmar".

Onsdagen den 15 juni var mellan 30 och 40 personer på väg dit för att hålla mötet. Men Gunilla Jonsson, som driver Lägergården, hade kallat på polis som stoppade dem.

– Jag fick läsa i Ockelbo-Nytt att de skulle ha möte på Lägergården. Jag ringde då till polisen och frågade vad som är rätt och fel. Vi har barn på Lägergården. Jag vidtog åtgärderna för att barnen inte skulle bli skrämda, sa Gunilla Jonsson till Gefle Dagblad efteråt.

En polis skriver i sin händelserapport att både han och polisbilen blev fotograferade när han var där för att stoppa mötet.

Polisen avslutar rapporten med att konstatera att det helt klart råder ett infekterat förhållande mellan föreningen och byborna och att medlemmar i föreningen är rädda för att bli utsatta för våld.
Gunilla Jonsson har också anmält att hon blivit utsatt för olaga hot och ofredande. I anmälan har hon lämnat in en handling från Telia som visar att någon har trakasserat henne.
Nu har ärende hamnat hos JK som ska utreda om ett grundlagsbrott blivit begånget eller om någon annan brottsrubricering kan bli aktuell.
Styrelsen för Lägergården har tidigare meddelat att den nu tänker erbjuda kommunen att köpa Lägergården.

Efter händelserna i juni anmälde Gunilla Jonsson också en bybo för övergrepp i rättssak efter att han försökt förmå henne att ta tillbaka anmälan.

Mer läsning

Annons