Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kännbara besparingar väntar i Ockelbo

OCKELBOOckelbo kommun får inte mer bankkrediter. Det egna kapitalet har urholkats och likviditeten är mycket ansträngd. Den närmaste treårsperioden måste dessutom minst tio miljoner kronor sparas.

Annons
Problemen med att få Ockelbos ekonomi på fötter bara fortsätter och enligt ekonomichefen Leif Karlsson är snart gränsen nådd. Men han hoppas ändå på ett budgetplus vid slutet av 2003.
Kommunens beräknade underskott kommer i år att landa på cirka 7,1 miljoner kronor. Trots mängder med åtgärder har man inte lyckats minska kostnaderna, snarare tvärtom. Det har gett en ekonomi i stark obalans.
I måndags beslutade kommunstyrelsen om budgeten för de närmaste tre åren, 2003-2005. Humanistiska nämnden, den jättenämnd som bland annat ansvarar för förskola och skola, hade begärt utökade ramar med fem miljoner kronor för att kunna klara verksamheten nästa år. De får cirka 3,5 miljoner kronor. 2004 får nämnden drygt 3,8 miljoner kronor mindre än begärt och 2005 drygt 5,2 miljoner kronor mindre.
Bygg- och miljönämndens förslag till driftbudget reduceras med 50 000 per år.

Eget förslag
Vänsterpartiet lämnade vid kommunstyrelsen ett eget förslag till budget. Bland annat vill man höja skatten med 81 öre.
Beslut om flerårsbudgeten tas vid kommunfullmäktiges sammanträde den 16 december.
Det kommer inte som någon överraskning för någon att Ockelbo kommun har en krisig ekonomisk situation men enligt Leif Karlsson har det aldrig varit värre än nu. Han har också sagt att det kommer att krävas politiskt mod för att ta svåra beslut.
Den ekonomiska situationen i kommunen har gjort att man beslutat att ta fram en handlingsplan. I den ska bland annat besparingar på minst tio miljoner kronor föreslås. Enligt Leif Karlsson handlar det inte om några småbesparingar.
- Vi pratar om åtgärder som kommer att kännas.
Bland annat kommer en skolutredning att ge svar på om eventuella skolenheter ska läggas ner.

Trend måste brytas
Ockelbos negativa trend måste brytas annars är framtiden för kommunen osäker. Redan nu är det stopp för fler bankkrediter.
- Då har det gått ganska långt, säger Leif Karlsson.
Bankerna kommer inte att blidkas förrän Ockelbos ekonomi visar en positiv trend.
Likviditeten, förmågan att betala de löpande utgifterna, är inte heller den bästa.
- V har fortfarande lite pengar men vi orkar inte hantera det här hur länge som helst.
Leif Karlsson räknar dock med att se mer positiva resultat vid slutet av nästa år och förhoppningen är att göra ett litet, men ändock, ett plusresultat 2003.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons