Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kom i min famn, Stefan!

/
  • Under en stämningsfull gudstjänst i Ockelbo kyrka i går hälsades Stefan Nilsson välkommen i sin roll som församlingens nya kyrkoherde. Biskop Ragnar Persenius ledde ceremonin. Foto: LEIF JÄDERBERG

OCKELBO Efter en välkomstgudstjänst i Ockelbo kyrka är nu Stefan Nilsson formellt installerad som församlingens kyrkoherde.
- Det blev väldigt högtidligt och ceremonin blev lång, men jag hade i varje fall inte tråkigt, säger han.

Annons
I dag börjar vardagen för den nya kyrkoherden. Hans första uppgift blir att "lyssna in Ockelbo" och lära sig mer om orten och människorna. Sedan ska han ta reda på vilka planer och projekt som församlingen har på gång innan han själv börjar bidra med idéer.
- Jag ska inte ha för bråttom. Till en kyrkoherde kommer arbetsuppgifterna ganska naturligt, säger han.

Under ceremonin konstaterade biskop Ragnar Persenius att Stefan Nilsson varit verksam flera olika miljöer under sina 31 år som präst i stiftet. Nu byter han återigen miljö - från en stadsförsamling med nästan 17 000 medlemmar till en landsbygdsförsamling med 5 500 medlemmar.
- I en större församling finns mer personal. Som kyrkoherde är man också chef vilket innebär att man får jobba en hel del med personaladministrativa frågor. Här i Ockelbo blir det mindre av sådana sysslor och mer av fältarbete, det vill säga åka hem till folk och prata om deras liv och problem, gå på skolorna, träffa äldre människor, säger Stefan Nilsson.

Under ceremonin läste Åmots kyrkvärd Henry Lindström upp en hälsning till den nya kyrkoherden: "Jag hoppas att du blir en herde som ser till alla lammen i din hjord, inte bara de som stångas hårdast och bräker högst." Om jobbet i Ockelbo blir som Stefan Nilsson tänkt sig kommer förmodligen den förhoppningen att infrias.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons