Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsum Åmot kan bli Axfood

Logistiken och återbäringen blir för dyr för Konsum i Åmot. Stämman vill byta kooperationen mot Axfood för att rädda butiken.

Annons

En enig extrastämma för Konsumföreningen i Åmot beslutade i går att gå ur Kooperativa förbundet. Den gav också styrelsen i uppdrag att förhandla fram ett leveransavtal med Axfood.

– Det som är det viktiga för Åmotsborna och styrelsen är att det finns en butik. Om det står Coop på den eller om det står Tempo eller Handlarn är inte väsentligt, säger Per Agefeldt, ordförande i styrelsen.

Efter att ha gått igenom ekonomin kan han konstatera att logistik och återbäring till och med september i år kostat runt 300 000 kronor mer än i fjol. För en butik som är ensam på orten innebär återbäringen ingen konkurrensfördel, bara en utgift säger han.

Han betonar att föreningens ekonomi i övrigt är stabil.

– Vi är skuldfria och har en likviditet på en miljon kronor.

Men för att klara sig behöver de göra något åt de ökande utgifterna. Kan de få ner dem med 300 000 kronor är framtiden säkrad säger Per Agefeldt.

– Det är det vi behöver för att komma på grön kvist.

Besluten att begära utträde ur Kooperativa förbundet och anta nya föreningsstadgar måste två stämmor varav en ordinarie ta. Innan styrelsen begär utträde ska därför den ordinarie stämman i mars också säga sitt.

Mer läsning

Annons