Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kronprinsessparet väntar barn

/

(Uppdaterad 19.17) Sveriges tronföljd är säkrad. I mars väntas kronprinsessan Victoria föda den flicka eller pojke som ska föra statsskicket vidare.

Annons

Nyheten om graviditeten fick landets rojalister att gå i spinn.

– Härliga tider, säger hovexperten Sten Hedman.
Han tror att kungahuset får ett ordentligt lyft nu:
– Det var samma sak när Victoria föddes 1977. Då hade vi inte haft några kungliga barn sedan kungen själv föddes. Att få lekande barn på Solliden igen är ett bergsäkert kort. Det är efterlängtat av många, inte minst av medierna.

"Modern mår bra"
Klockan 15 på onsdagen gick hovet ut med ett pressmeddelande:
"Deras Kungliga Högheter Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel har den stora glädjen att meddela att de väntar barn. Födseln beräknas till mars 2012. Den blivande modern mår bra. Under hösten 2011 förväntas inga större förändringar i Kronprinsessparets program."
Kronprinsessan deltog på eftermiddagen i ett arrangemang på Grand Hotel i Stockholm, men uttalade sig inte sig om sin graviditet.

Hennes dröm

– Det har länge varit hennes dröm att bli mamma och det är alltid härligt att få en dröm realiserad, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovmarskalk och före detta mentor till kronprinsessan.
Enligt hovets informationschef Bertil Ternert var det kronprinsessparets beslut att berätta om graviditeten.
– Frågan har varit aktuell en längre tid, säger han och bekräftar indirekt att kronprinsessparet känt av trycket från spekulationer i medier.
Sedan nyheten blev känd ringdes hovet ner och hemsidan låg nere under en kort period.

Många hälsningar

Kort efter tillkännagivandet började lyckönskningarna trilla in. Bland de första var statsminister Fredrik Reinfeldt: "Ni har en fantastisk upplevelse att se fram emot och jag vill skicka mina varmaste gratulationer till er båda."
Hos Rojalistiska föreningen stod glädjen förstås högt i tak.
– Det viktigaste är ju att det är ett välskapt barn och att allt går bra, om det är en pojke eller flicka spelar ju mindre roll, sade ordföranden Patrik Åkesson.

Bra för kungen

Förutom den säkrade tronföljden pekar Sten Hedman på en annan positiv effekt för monarkin: Ljudet av små barnfötter på Haga slott är mer än välkommet efter allt elände runt boken om kungen och rapporteringen kring Silvias pappa.
– Det här känns uppfriskande, tycker Sten Hedman.
Fast Magdalena Streijffert, vice ordförande i Republikanska föreningen, tror att monarkin avskaffas på sikt och att barnet aldrig blir statschef:
– Det är jättegulligt med barn, men det här är en demokratisk fråga. Landets högsta ämbete ska inte ärvas.

TT

Mer läsning

Annons