Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landets sämsta löner i Ockelbo

OCKELBOOckelbo kommun betalar landets lägsta löner till barnskötare.Även i övriga yrkesgrupper ligger Ockelbolönerna långt under riksgenomsnittet.

Annons
Nu börjar fackförbundet Kommunals medlemmar söka tjänster utanför kommunen, berättar Mari Schönning på Kommunal i Ockelbo.
Det är tidningen Kommunalarbetaren som sammanställt statistik över vilka kommuner som betalar bäst respektive sämst för de anställda inom Kommunal.
Ockelbo hamnar i botten när det gäller två yrkesgrupper, skötare och barnskötare.
Snittlönen för en barnskötare i riket ligger på 15 178 kronor. I Ockelbo är snittlönen 947 kronor lägre.
Gruppen skötare har en snittlön på 15 867 kronor. Även för den yrkeskategorin hamnar Ockelbo sist i löneligan med en snittlön som är 1 185 kronor lägre än riksgenomsnittet.
- Alla Kommunals anställda ligger lågt i lönestatistiken. Kommunen vill inte lägga pengar på våra yrkesgrupper. Det verkar som om det inte finns några pengar till oss, säger Mari Schönning.
Hon säger att Kommunal kämpar för att höja lönerna men att budskapet från kommunens politiker är tydligt. Den tuffa ekonomiska situationen ger mycket snäva ramar för bland annat barnomsorg och äldreomsorg.
Nu börjar det bli svårt att hitta personal inom barn- och äldreomsorg.
- Vi måste ha personal i kommunen men den börjar ta slut. Vill kommunen ha personal måste man betala. Annars fungerar inte verksamheten.

Gävle i stället
Mari Schönning säger att en undersköterska som i stället väljer att arbeta i Gävle kommun kan få så pass mycket bättre betalt att det faktiskt lönar sig att pendla.
Kommunalrådet Staffan Nordqvist, s, säger att det inte är någon medveten taktik från kommunens sida att hålla nere lönerna.
Han kan inte svara på varför lönerna är så låga men säger att han vet att lönenivåerna i Ockelbo är låga inom de flesta yrkesgrupper.
- Någon höglönekommun är vi inte. Vi försöker konkurrera på andra sätt.
Lönestatistiken visar att anställda inom flera kommuner i Gävleborg är bland de lägst betalda inom sina yrkesgrupper i landet.
Brandmän har till exempel en snittlön på 16 391 kronor. Bollnäs kommun betalade i november förra året nästan 1 600 kronor lägre till sina brandmän. Söderhamn ligger 842 kronor under snittlönen för en undersköterska. Ingen av länets kommuner återfinns på topp fem i Kommunals löneliga.

KARIN BERGKVIST

Mer läsning

Annons