Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarna i Ockelbo fick extra lönehöjning

Det ljusnar för Ockelbos lärare. På en lista över de kommuner som satsat mest på lärarlönerna 2012 hamnar kom­munen på en tiondeplats.

Annons

Ockelbo har länge legat i bottenskiktet vad gäller lärarlöner och förra året beslutade man att göra en satsning för att förbättra yrkets status. Nu börjar det ge resultat.

När Lärarförbundet presenterar det första resultatet av de lokala lärarlöneförhandlingarna för 2012, när 136 av 290 kommuner är klara, så hamnar Ockelbo på plats nummer tio med en löneökning på 4,72 procent.

– Det handlar givetvis mycket om att det bestämdes förra året inom kommunen att det skulle göras en särskild insats för lärarna. Det gjorde att vi kom med på den här listan. Vi har börjat se över hur man ska tänka inom kommunen för att det ska bli en attraktiv arbetsplats, säger Karin Fagerlund, förskolelärare och ordförande för Lärarförbundet i Ockelbo.

Avtalet för lärarna låg på minst 4,2 procents löneökning.

Men eftersom Ockelbos lärarlöner legat i botten i Sverige så avsattes 250 000 kronor extra till höjda lärarlöner.

– Det är många som har jobbat här länge som har en låg löneutveckling. Om vi ska locka människor att komma hit så hoppas jag att vi ska ligga ännu bättre nästa år så vi kan klättra ytterligare i löneligan, säger Karin Fagerlund.

Mer läsning

Annons