Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilla Bomhus finns i Ockelbo

/
  • Tommy Antman renoverar bryggorna inför den stundande sommaren.
  • I den här vedeldade finska bastun brukar byborna ha bastukvällar tillsammans. En tradition på julafton är att komma hit på morgonen, basta och bada i en vak på isen.
  • Arja Lötberg, Karina Carlsen och Linnéa Wejland, alla från Bomhus, har en liten picknick vid stranden. De säger att det är tryggt och fridfullt att bo i Kolforsen och att där finns en god sammanhållning.
  • I den här byggnaden har det funnits skola, affär, post och en telefonväxel en gång i tiden.
  • Tågen åker fortfarande förbi det gamla stationshuset. Men de stannar inte längre. Nu hotas byggnaden av rivningen. Men byborna säger att de tänker bli huskramare för att få ha den kvar.

Kolforsen är en av flera små byar i Ockelbo kommun. En sak gör byn smått unik:

Så gott som alla bybor är från Bomhus.

Annons

Kolforsen är en liten by med 16 hushåll cirka en mil sydost om centrala Ockelbo. Testeboån strömmar förbi och precis där den utmynnar i sjön Fjärden finns en liten sandstrand med bryggor, grillplats och en finsk vedbastu med en badtunna utanför.

Flera flottor med bord och bänkar är uppdragna på land. En tradition i byn är att åka ut med dem under sensommaren eller hösten och ha en kräftskiva ihop ute på sjön. Byborna umgås och gör saker tillsammans.

Arja Lötberg berättar:

– Vi ordnar fester, bingo och firar både första maj och midsommar ihop. På julafton badar vi bastu på morgonen. Om det finns is gör vi en vak och hoppar i. Och två gånger om året anordnar vi fisketävlingar.

Arja Lötberg är, liksom nästan alla bybor, ursprungligen från Bomhus.

Nu pendlar de fram och tillbaka till Gävle för att arbeta.

– En gammal by har blivit en modern by med stadsbor, säger Tommy Antman som den här dagen är fullt sysselsatt med att göra i ordning båtbryggorna inför sommaren.

En annan bybo från Bomhus är Karina Carlsen.

– Första gången jag kom hit blev jag dökär direkt och ville flytta hit. År 2002 köpte vi tomten här. När vi började bygga huset bodde vi en friggebod. Mitt hus är det enda som är nybyggt i Kolforsen.

I sjön finns gott om fisk, abborre, gädda, mört...

Karina berättar att hon fått upp en gädda på tolv kilo, Arja stoltserar med en gädda på nio kilo.

Byn har fått sitt namn av att det en gång gjordes kol i skogarna runtom. Här har också funnits en tjärfabrik nära forsen.

Än finns spår kvar av fabriken.

– När det är varmt ute kan man fortfarande känna doften av tjära, säger Arja Lötberg.

Byn hade även skola, affär, post och en telefonväxel en gång i tiden.

För många är det naturen som fått dem att flytta hit.

– Mycket rådjur rör sig här. Och rovdjur. Vi hade två björnar inne i byn en gång. Vargspår har också setts, säger Arja Lötberg.

– Jag älskar tystnaden och att åka ut med flotten och att gå ute i skogen och se fåren röra sig på marken och örnen flyga ovanför på himlen, säger Karina Carlsen.

På sommaren fylls byn med sommargäster. Då och då ses kanotister paddla nerför forsen, stanna till eller försvinna ut på sjön.

– Jag ska sätta upp en skylt vid strömmen. Kolforsen ska det stå på skylten, säger Karina Carlsen.

Roger Wallenius

Mer läsning

Annons