Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRF-företrädare vill ha speciell rovdjursskatt

/
  • Jan Thorén och Per-Olof Uhrus från LRF Gävleborg har skrivit ett öppet brev till miljöminister Lena Ek. I går fick de besök av förbundsordförande Helena Jonson.
  • Sören Brodin uppskattade besöket av Helena Jonsson.– Bra att vi kan diskutera vad som hänt och ventilera vad vi känner, säger han.Det hjälper inte att sätta upp ett rovdjursstängsel för att skydda tamboskapen mot varg, skriver LRF Gävleborg till miljöministern.

LRF-företrädaren Per-Olof Uhrus från Ockelbo föreslår en speciell rovdjursskatt. Förslaget har skickats till miljöminister Lena Ek.

– Varje svensk ska vara med och finansiera kostnaderna för rovdjurspolitiken, säger han.

Annons

Jan Thorén, ordförande för LRF i Gävleborg, och vice ordförande Per-Olof Uhrus vill se förändringar i rovdjurspolitiken.

I brevet till miljöministern skriver de att det inte hjälper att sätta upp rovdjursstängsel för att skydda tamboskapen.

– Korna till exempel har känsliga system som gör att de oroas om rovdjur finns i närheten. Både mängden mjölk de producerar och kvaliteten på den påverkas. Även kalvningen drabbas negativt vid oro, säger Per-Olof Uhrus.

Men inte bara tamboskapen oroas av rovdjur, enligt Per-Olof Uhrus och Jan Thorén. Likadant är det för djurägarna.

– En person i Vallsta fick sina får attackerade av rovdjur. I två veckor efteråt vaknade han om nätterna så fort han hörde ett får bräka eller tyckte sig höra ett ljud, säger Per-Olof Uhrus.

De får stöd av Sören Brodin från Jäderfors, som själv fick en tacka dödad av varg i höstas.

– Man känner sig knäckt, som om man haft inbrott. Jag satt uppe i fyra nätter efteråt och vakade över fåren, säger han.

De båda representanterna för LRF vill även förändra reglerna för skyddsjakt.

– Skyddsjakten måste förenklas. Regeringen får ta fram lösningar, vi kan hjälpa till. Men just nu jobbar inte regeringen med att ta fram lösningar utan har för stor respekt för EU:s instanser.

De föreslår en speciell rovdjursskatt som betalas av varje skattebetalare i landet.

– Kostnaderna för rovdjurspolitiken måste delas lika. Ansvaret kan inte bara läggas över på de som drabbas. Rovdjursskatten ska gå till de utgifter som det innebär att ha tamdjur. Ska vi ha rovdjur så får hela riket stå för det.

GD har sökt miljöminister Lena Ek, C, för en kommentar. Men hon befinner sig för närvarande på klimatmötet i Durban i Sydafrika.

Man känner sig knäckt, som om man haft inbrott. Jag satt uppe i fyra nätter efteråt och vakade över fåren.

Sören Brodin

fårägare

Mer läsning

Annons