Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många hinder för den som sitter i rullstol

/
  • I början av promenaden tillsammans med Lars-Göran Wedin stöter vi på en skylt som visar erbjudanden på ett kafé. Den som ser dåligt eller inte alls kolliderar lätt.
  • – Ett hinder som den synskadade inte ser, påpekar riksdagskvinnan Margareta B Kjellin.
  • Anna-Marie Berggren har tillstånd att ha blomsterställningar på trottoaren.

Hyfsat men visst kunde det vara enklare.

I går undersökte Lars-Göran Wedin hur lätt eller svårt det är ta sig fram i Ockelbo i rullstol.

Annons

Margareta B Kjellin från Gävle, M, som är ledamot i riksdagens socialutskott befinner sig just nu på turné till samtliga tio kommuner i länet.

Meningen är att skaffa underlag till en rapport om tillgängligheten för funktionsnedsatta. Är det lätt eller svårt eller i praktiken omöjligt att ta sig fram på gator och torg om man till exempel har nedsatt hörsel, syn eller använder rullstol.

I Ockelbo fick riksdagskvinnan hjälp av Lars-Göran Wedin, som själv använder rullstol, för att undersöka saken.

– Det är ganska bra i centrum. Men kommer man någon kilometer bort blir det genast sämre, säger han inledningsvis.

Det visar sig dock att även centrum kan vara svårframkomligt för en person med funktionsnedsättning. Minuten-automaten är visserligen försedd med blindskrift och har talsyntes. Men två stycken skärmar i metall, som ska skydda stående kunder vid automaten från insyn gör det svårt för Lars-Göran Wedin att komma åt att ta ut pengar.

– Och jag skyddas inte från insyn heller, konstaterar han.

Litet längre fram finns ett så kallat gångfartsområde, men det saknas det slags räfflade underlag som berättar för den som inte kan se att han eller hon är på väg ut i vägbanan.

– Här är det svårt att veta. Och de där blommorna är i vägen också, säger Lars-Göran Wedin och pekar på ställningarna mot fasaden till en blomsterbutik.

Han öppnar dörren till butiken. Men in kommer inte den som använder rullstol eftersom det finns en decimeterhög kant att ta sig över.

– Ska jag lägga ut en ramp? frågar genast Anna-Maria Berggren, som driver blomsteraffären.

– Jag vet ju att det finns en ingång via mataffären också. Men det blir ändå diskriminerande att det ska behöva tas fram något för att jag ska kunna ta mig in via samma ingång som alla andra, säger Lars-Göran Wedin vänligt.

Blomsterställningarna på gatan utanför är i sin ordning, menar Anna-Maria Berggren.

– Jag har tillstånd från kommunen.

Sammanfattningsvis visade redan en mycket kort promenad i centrala Ockelbo att många detaljer hindrar tillgängligheten för funktionsnedsatta.

– Det är därför jag gör den här turnén. För att lyfta frågan ute i kommunerna. 90 procent av problemen beror bara på okunskap, säger Margareta B Kjellin.

Mer läsning

Annons